11 езически факта за вашите езици, вкусови рецептори и други орални любопитности

30.03.2015, 12:17

Близ-близ

   
 
11 езически факта за вашите езици, вкусови рецептори и други орални любопитности

"Език мой, враг мой"... С тази сентенция нашите прадеди са заклеймили онова, което произлиза от устата под формата на разговорна реч. За да се стигне дотам обаче, не се е минало без участието на езика - онзи мускулестият, дето все ни се шляпави из устната кухина, за който и ще ви разкажем днес.

1. Женските езици са по-къси от мъжките. Най-дългият измерен женски език е 7 см. от край до край.

2. Най-дългият, въобще, език е с размер 9,8 см. Най-широкият език пък е 7,9 см. от страна до страна.

3. Собственикът на най-силния език - Томас Блекстоун. е успял да вдигне 10,9-килограмова тежест, закачена с кука за устния му израстък.

4. Синият кит е обладател на най-големия език изобщо - размерите му са колкото на слон, а теглото - 2451 кг.

5. Вкусовите рецептори на езика различават 5 известни до този момент вкуса - горчиво, сладко, кисело, солено и умами (вкусът, предизикван от глутамата, използван най-често в азиатската кухня).

6. Установено е, че почистването на езика със специални стъргалки предотвратява сърдечни пристъпи, преждевременни раждания, пневмония, диабет, остеопороза и безплодие при мъжете.

7. Фактът, че различните езици имат различна форма и различен брой вкусови рецептори, ги прави също толкова уникални, колкото и отпечатъците от пръстите.

8. За да усетите вкус, са необходими 25 000 молекули повече от нужните, за да усетите миризма.

9. Вкусовите рецептори реагират само на разтворими във водата вещества. Солта се разтваря най-бързо, затова и усещаме първо нея.

10. Средно човек има на разположение около 10 000 вкусови рецептора, 2000 от които са разположени от вътрешната страна на бузите, небцето и устните.

11. В един вкусов рецептор се съдържат от 50 до 100 вкусови клетки. Една вкусова клетка може да има разнотипни рецепторни участъци, но не може едновременно да разпознава два различни вкуса.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ