10-те държави в Европа, които пушат най-много трева

22.11.2016, 13:30

Ако си мислите, че знаете кой е на първо място, най-вероятно грешите

   
 
10-те държави в Европа, които пушат най-много трева

Европа е може би най-прогресивното място в света, що се отнася до социални проблеми. Един такъв проблем е консумацията на марихуана, в защита на чието легализиране се чуват все повече и повече гласове. Но нелегалният ѝ статут изобщо не е пречка за нейната масова консумация, което също идва да покаже либералната страна на Стария континент. Доказателство за това е годишният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците (EMCDDA).

Макар и тревата да е официално легална единствено в Холандия, тя е широко достъпна за по-голямата част от държавите на континента, а интересното в случая, е че холандците всъщност пушат далеч по-малко от някои други народи, въпреки благоприятната среда, в която живеят. Франция пък, която има едни от най-стриктните закони в това отношение, окупира първото място по процент консумиращи - поредното доказателство, че забраната не е начина да откажеш хората от каквото и да било. 

България пък остава далеч от лидерите с неочаквано малък процент. Изглежда има ефект от полицейската политиката на отчитане на дейност, чрез залавяне на "свръхопасните" младежи, които пафкат по пейки и градинки... Както и да е, ето топ 10:

1. Франция - 40,9%

2. Дания - 35,6%

3. Италия - 31,9%

4. Испания - 30,4%

5. Великобритания - 29,2%

6. Чехия - 28,7%

7. Република Ирландия - 25,3%

8. Холандия - 24,1%

9. Германия - 23,1%

10. Норвегия - 21,9%

---------------------------------------------------

25. България - 7,5%

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ