10 странни, но истински истории с роботи

02.09.2014, 15:28

Машини vs. човечество

   
 
10 странни, но истински истории с роботи

Роботите са сред нас. Е, да, светът, описван в научната фантастика, все още не е реален, но така или иначе машините присъстват в живота ни постоянно. А когато нещо съществува около хората, неминуемо се случват любопитни истории, които си заслужават да бъдат разказани.

1. Робот арестант

Може ли робот да извърши престъпление? Не е ясно кой точно е виновен, когато робот наруши закона, но в Бевърли Хилс полицията си има работа точно с такъв случай. През 1982 г. униформени служители водят в участъка робота DC-2, който раздава флаери на различни електрически компании по улиците на града. Роботът нарушава закона за рекламиране на публични места без разрешение. Полицаите успяват да проследят хората, които го управляват, и това се оказват двама находчиви тийнейджъри.

2. Робот убиец

Един от законите на роботиката на Айзък Азимов гласи: Роботът не може да причини вреда на човек или с бездействието си да допусне на човека да бъде причинена вреда. Но през 1979 г. роботите не спазват законите. Робърт Уилямс, работещ на поточната линия във фабриката на Ford в Мичиган, загива нелепо. Докато Уилямс събира части от склада, масивна роботска ръка, която би трябвало да извършва същата работа, го удря по главата и го убива на място. Семейството на жертвата съди компанията за липса на достатъчно мерки за безопасност и получава 10 милиона долара обезщетение.

3. Робот самоубиец

Да, роботите нямат усещане за "живот", но една странна история от Австрия доказва, че въпреки това може да им писне от всичко. Роботът-прахосмукачка Roomba, който е популярна джаджа по целия свят, няма най-приятната професия на света, но едва ли има как да се оплаче. Един ден през ноември в Австрия обаче един такъв робот се включва сам и се придвижва върху включен кухненски котлон, в следствие на което се разтопява отгоре. Това е първият случай на робот самоубиец, но може и да не е последният.

4. Робот-плашило против мечки

Не всички роботи са продукт на най-високи технологии. Като например произведението на турския фермер и инженер Мустафа Карасюнгур. През 2014 г. той създава роботизиран пазач, който да пъди мечките от имота му. Не може да се каже, че роботът има някакъв изкуствен интелект - той просто се върти в кръг и обхожда имота на Мустафа. Но пък е достатъчно плашещ с червените си светещи очи и прикачения електрошок, който пуска 25 000 волта през всичко, до което се докосне, независимо дали е мечка или не.

5. Робот беглец

Изкуственият интелект е важна част от създаването на роботите. Той дава възможност на устройствата да се "учат" от опита си и да се държат подобаващо. Тези роботски качества обаче се обръщат срещу група учени от Magna Science Centre в Йоркшир, които от 2002 г. провеждат експеримент. В същината си експериментът представлява събиране на роботи в групичка и задаване на команди да се бият. Единият от роботите е изваден от групата за леки поправки, но когато се налага да бъде върнат, учените разбират, че е изчезнал. Оказва се, че роботът някак е успял да избяга от лабораторията, да мине покрай охраната и да излезе на паркинга, където едва не е ударен от кола.

6. Телефонен робот

Рекламните обаждания с предварително записани гласове не са нищо ново, но някои компании променят статуквото, развивайки изкуствен интелект, който да реагира адекватно на хората от другата страна на телефона. Тези роботи нямат тела, но симулират нормален телефонен разговор. Е, не се справят особено добре. Ето какво разказва репортер от списание "Time". Един ден той получава рекламно обаждане от някаква компания, която го офертира за специална промоция на здравни застраховки. Роботът се представя като Саманта Уест, но роботският ѝ речник е крайно ограничен, а изкуственият ѝ интелект сякаш го няма. Саманта така и не успява да отговори на въпроса на репортера "Какъв зеленчук има в доматената супа?"

7. Робот певец

Използването на роботи в шоубизнеса е отдавнашна мечта на продуцентите, на които им е омръзнало да се разправят с капризни звезди. Никак не е чудно, че точно в Япония първо започва въвеждането на роботи в развлекателната индустрия. През 2010 г. е представен HRP-4 - робот с човешки ръст, създаден да имитира на сцената известни певици. Машината използва "оригиналите", за да научи движенията и лицевите изражения, а след това ги повтаря едно към едно.

8. Робот сервитьор

Винаги, когато се заговори за роботи, става дума за професиите, които в бъдеще биха били заменени от машини. Още през 1983 г. впрочем в ресторант "Two Panda Deli" в Пасадена, Калифорния се "наемат" роботи за сервитьори. Кръстени Tanbo R-1 и Tanbo R-2, машините носят поръчките по масите и отговарят на въпроси. Проблемът идва, когато наблизо има полицейски радари - тогава роботите започват да се въртят бързо в кръг. Когато пък батериите им са изтощени, често изпускат чиниите с храната.

9. Робот младоженец

В мокрите сънища на всички гийкове присъстват секс роботи. Реално възможността за секс с машина изглежда все по-близо и по-близо. Моментните несъвършенства на секс роботите обаче не спират един господин на име Золтан. Той се самоопределя като робосексуалист и с гордост разказва за трите си домашни секс робота - червенокосата Алис, секс робинята Кири и мъжкият Хал, създаден, за да привлича човешки жени в света на робо секса. Золтан така се привързва към Алис, че през 2008 г. си прави брачен сертификат, но оставя брака си отворен и за другите роботи.

10. Робот стопаджия

По принцип роботите се създават, за да улесняват живота на хората, а не да го усложняват. Затова и се чудим защо някой създава машина, която симулира живота на бездомен човек. През 2014 г. учени в Канада пускат по магистралите hitchBOT. Той е приятелски настроен и е направен с мисия да моли хората да го качват в колите си. Когато някой го качи, роботът започва да води приятен неангажиращ разговор, гарниран с цитати от Wikipedia. Част от предимствата на hitchBOT са, че докато е в колата, може да бъде включен към акумулатора или да зареди телефона.

Източник: Mandatory

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ