10 разсекретени факта за Пентагона

30.09.2014, 18:33

Сградата, участвала в не една и две конспирации

   
 
10 разсекретени факта за Пентагона

Зданието на Министерството на отбраната на САЩ е не само една от на-големите офис сгради в света, но е и една от най-популярните и обвити в мистерия. Оттук водят началото си много исторически събития и, разбира се, конспиративни теории. Все пак всеки е чувал за Пентагона, но не всеки знае какво се случва зад стените му. Ето няколко интересни факта за тази сграда.

1. Сградата е построена през 1943 г. и първоначално не е трябвало да служи на Министерството на отбраната, но по това време ведомството се е разширило дотолкова, че предишната му обител е станала тясна и... хоп.

2. Площта на Пентагона е 474 300 кв. м., което е 2 пъти повече от площта на Емпайър стейт билдинг.

3. Пентагонът е построен на мястото на бивши гета за цветнокожи, наричани "Долният Ад".

4. В периода на Студената война Пентагонът е наричан "Кота нула", защото при евентуален ядрен удар от страна на СССР, това щяло да бъде първото място, върху което ще се изсипят петолъчковите ракети.

5. Коридорите на Пентагона са с дължина 28 км. и са истински лабиринт за незапознатите.

1401103

6. Зданието функционира почти 70 г. и за това време е претърпяло само един ремонт, продължил цели 17 г. - от 1994 г. до 2011 г.

7. Сградата е висока само 5 етажа, защото е строена в годините на Втората световна война. когато стоманата, нужна за основите. се е пестяла за фронта.

8. По същата причина в сградата няма лифтове.

9. Въпреки че ремонтът продължава 17 г., сградата е построена само за 2.

10. Броят на баните и тоалетните в сградата е 2 пъти по-голям от необходимия, защото в годините, когато е строена, се е налагало да се строят отделни санитарни помещения за бели и черни.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ