10 признака, че пропилявате живота си

И отказвате да го приемете

   
 
10 признака, че пропилявате живота си

Всеки е имал някаква мечта като дете. Нещо, което иска да стане. Я космонавт, я певец, я доктор, я дилър. Със сигурност и вие сте имали подобни желания, но въпросът е сбъднаха ли се те? И ако не, защо? Да, ясно е, че не винаги детските мечти са напълно постижими, но това не значи, че не трябва да ги преследваме или, най-малкото, да преследваме живот, който ни прави щастливи. И бързо да уточним, че няма да говорим за хедонизъм.

Не, ще обърнем внимание на пропиляния живот, който е все по-често срещан синдром през новия век. Вероятно познавате хора, които прекарват битието си така, а може би и вие го правите. Вижте 10 признака и преценете дали е така, а най-важното е след това да предприемете промяна. Никога не е късно, а животът е само един!

1. Прекарвате прекалено много време правейки безполезни неща.

Компютърни игри, риалити шоута, безцелно скролване на Facebook, тъпчене с храна, прекаляване с алкохола и т.н. Погледнете живота си отстрани. Как прекарвате по-голямата част от времето? Помагат ли ви тези дейности? Водят ли ви към по-добър живот? Ако отговорът е "не", значи трябва да направите промяна. 

2. Постоянно се оплаквате.

Има хора, които са винаги недоволни от живота и не пропускат възможност да натъртят това на всички. Вие от тези хора ли сте? Оплаквате ли се от работата си, от шефа, от заплатата, от съседите, от винаги препълнения градски транспорт или пияните чалгари в петък вечер? Отрицателната енергия е лоша, защото не води до никаква промяна, а ви държи забили на едно място. Затова променете начина си на мислене и започнете да говорите за нещата от живота, които ви харесват, а не обратното. 

3. Не търсите нови знания.

Ако един човек няма желание постоянно да обогатява ума си и да учи нови неща, той е в състояние на застой. Също като блато, от което не се оттича вода и в което не се влива нова – то застоява и позеленява. Това се случва и с мозъка ви, ако не го държите активен.

4. Нямате вдъхновение.

Има много отчаяни хора, които си мислят, че нямат страст към нищо, но това никога не е така. Всеки човек има занимание, което го вълнува и му доставя удоволствие. Просто трябва да откриете вашето и да му обръщате повече внимание.

5. Не правите планове за бъдещето. 

Да, понякога може да е много яко да живеете "за момента", но винаги трябва да знаете къде искате да стигнете, когато погледнете напред. Ако нямате цел и план за постигането ѝ, значи сте като сал, който се носи безцелно от океанските вълни с надеждата да попадне на някое добро място. Това не е добра оферта и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре. 

6. Пристрастени сте към смартфона си.

Смартфоните може да са супер интересни устройства, носещи тонове забавления, но ако се замислите, колко време прекарвате гледайки екрана им, сигурно няма да се почувствате много добре. Най-лошото е, че те въздействат на взаимоотношенията ви с хората. Може да си мислите, че сте много социални, когато качвате снимка на ястието си в Instagram, но истината е, че семейството, с което сте на ресторант в този момент, вероятно би предпочело да си поговорите. 

7. Харчите пари за неща, които не ви трябват. 

Има разлика между "трябва ми" и "искам го" и по принцип тя се научава по някое време в началното училище.  Но много хора се опитват да запълнят празнината в себе си с материални блага (стил "Fight Club", но без боя), а някои дори не могат да си го позволят. Да, има такива, които едвам си плащат наема, но пък имат най-новия iPhone. А всъщност на човек му трябва толкова малко, за да е щастлив. Може да е клише, но е истина, така че се замислете върху разходите си и направете промени. Може да започнете да спестявате за едно по-добро бъдеще (точка 5).

8. Не се наспивате. 

Вредата от това е ясна на всеки, така че няма нужда да задълбаваме. Спането е от ключово значение и лошите навици в това отношение могат да ви донесат много проблеми. Намерете начин да си набавяте достатъчно сън и спрете да стоите на компютъра до 4 през нощта. Една седмица пълноценно наспиване и ще усетите разликата.

9. Не се грижите за тялото си.

Не само сънят е от съществено значение за вашето здраве, ами също и правилното хранене и тренировките. И не, нямаме предвид, че трябва да си броите калориите и да блъскате всяка вечер във фитнеса, докато не станете нацепен батка. Просто се хранете по 3 пъти на ден, не пропускайте закуска и се движете. Ако по цял ден работите пред компютър, малко упражнения вечер и един футбол (примерно) на 3-4 дни ще имат страхотен ефект. Не само по отношение на килограмите, ами и за тонус и по-добро настроение.

10. Не харесвате живота си.

Най-лесния начин да се измери успеха на някого е да бъде попитан дали е щастлив. Щастливи ли сте? Ако не, значи има какво да промените. И никой друг не знае какво е то, освен вас самите. Животът трябва да е вълнуващ и интересен. Ако вашият е такъв - честито. Ако не - опитайте се да го направите такъв!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ