10 начина да увеличите шанса си за оцеляване в самолетна катастрофа

05.03.2015, 13:02

Има ли значение облеклото?

   
 
10 начина да увеличите шанса си за оцеляване в самолетна катастрофа

Пътуването по въздух може и да си остава най-сигурният транспорт, но след трагичните събития от последната година може би няма човек, който да не се е замислил как би постъпил, ако попадне в ситуация на самолетна авария.

Малцина са тези, които остават живи след самолетна катастрофа. Каква е тайната на оцеляването? Истината е, че в такива ситуации животът на пътниците зависи от фактори, изцяло неконтролируеми от тях – метеорологичните условия, уменията на пилотите, дизайнът и конструкцията на седалките, поддръжката и годините на самолета.

Въпреки това CNN дава десет съвета на пътниците, които ще увеличат шансовете им за оцеляване при самолетна катастрофа.

1. Избор на седалката

Чували ли сте за правилото за "петата редица"? Според него имате статистически по-голям шанс за оцеляване в катастрофа, ако мястото ви е до 5 редици от аварийния изход. Разбира се, това е твърде относително, както съобщава и експертът от Федералната авиационна администрация Синтия Корбет: "Наистина не съществува най-безопасно място в самолета. Зависи от ситуацията. Различните части на самолета могат да бъдат засегнати по различни начини, в зависимост от аварията. Ако най-близкият изход до вас е блокиран, винаги трябва да имате "план "Б".

2. Слушайте добре инструкциите за безопасност

Да, знаем, че е скучно, но може да спаси живота ви. Инструкциите включват информация, която ви обяснява какво да правите в случай, че самолетът започне да пада – Как да се измъкнете?, Какво да правите, ако не виждате нищо?, Къде са спасителните жилетки?

3. Прочетете картата за безопасност

Картата за безопасност се намира в джоба на седалката пред вас. Мислете за нея като за карта, която ще спаси живота ви. Прочетете я и ще разберете какъв е евакуационният план на самолета. В моменти на паника се случват най-големите нещастия, а вие не сте сами в самолета и е добре да сте информирани за най-безопасния начин за напускане на летателния апарат при нужда.

4. Позиция на тялото при спешен случай

Понякога пътниците имат само секунди да реагират при спешни случаи. Когато екипажът ви каже да заемете подготвителна позиция (brace position), вие трябва да знаете точно какво да направите. Отново в голяма полза за вас ще е, ако преди това сте прочели картата за безопасност и сте изслушали внимателно инструкциите преди полета.

1478372

5. Научете къде са изходите

Планирайте добре бягството си. Визуализирайте мислено как вие и близките ви ще стигнете до аварийните изходи. Имайте предвид, че може да нямате видимост към евакуационните люкове, така че предварително пребройте седалките до най-близките такива, за да може да се ориентирате по-добре при нужда.

6. Движете се бързо

Имате на разположение 90 секунди, за да се измъкнете от самолета след катастрофата. Повечето пътници оцеляват след първоначалния удар. Това, което ги убива, идва малко след това – пожар, дим, вода – така че бъдете подготвени да побързате.

7. Бъдете нащрек при излитане и кацане

Статистиката показва, че повечето самолетни катастрофи се случват в минутите около излитането или кацането, затова в тези моменти трябва да сте в пълна кондиция. Употребата на алкохолни напитки по време на полета може да повлияе на реакциите при криза, а спането при излитане или кацане със сигурност не увеличава шансовете ви за оцеляване. Синтия Корбет съветва: "Не си сваляйте обувките. Не си слагайте маска за спане, нито тапи за уши. Бъдете нащрек, знайте какво се случва около вас и изпълнявайте инструкциите на екипажа."

8. Поддържайте се в добра визическа форма

И без да го споменаваме е ясно, че трудно подвижните пътници и тези с наднормено тегло се намират в много неизгодно положение при аварийна ситуация в самолета.

9. Запознайте се със записите по безопасност на авиокомпанията, с която пътувате

Въпреки че статистиката сочи, че живеем в най-безопасната ера в историята на авиацията, избягвайте да пътувате с авиолинии с по-нисък рейтинг на безопасност. Преди да се снабдите с билет за която и да е авиокомпания, обърнете специално внимание на това.

10. Облечете се удобно

Не слагайте обувки с високи токчета или къси панталони – може да се наложи да преминавате през различни препятствия, като останки например.

За финал ще ви кажем нещо малко по-различно от горните редове: въпреки че може и да съществува някаква статистическа възможност да се случи инцидент със самолета ви (впрочем тя съществува при абсолютно всяко пътуване с абсолютно всяко превозно средство), последният съвет, който ще ви дадем, е да се отпуснете и да се наслаждавате на пътуването, защото непредизвиканият стрес е излишен стрес.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ