10 начина да подобрите пътуването си

09.10.2011, 10:30

За по-хубави спомени

   
 
10 начина да подобрите пътуването си

"Last minute" полетите и оферти са точно за вас, ако преди всичко предпочитате да пътувате евтино. Но когато целта ви е да предотвратите излишни и нежелани допълнителни харчове за вашето пътуване, според Cheapflights.com, единствената ви гаранция е предварителното планиране.

1. Не блъскайте в багажа си излишни неща

Пътниците не се сблъскват само с таксите за обемен багаж, но и с ограниченията за тегло. Максималното тегло на багажа става все по-малко число, с всяко трайно поскъпване на петрола. Наказателните такси за багаж над допустимото тегло са толкова неприятни, че някои пътници започват да разтоварват куфарите си насред летищата, само и само за да избегнат допълнителното плащане. Освен това, пътуването с повече багаж, отколкото сами можете да носите, неизбежно води след себе си плащане на хора, които да ви помагат, пикола и т.н. Предложението ни е първо да планирате предварително какви дрехи ще носите и второ - да си вземете универсални дрехи, които стават за всякаква ситуация.

2. Уловките на валутата

Курсът на валутите е важен, така че е добре да се интересувате от паричната единица на държавата, която планирате да посетите. Дестинации като Канада, Австралия и почти всички държави в Западна Европа се славят с високи цени, така че вместо Париж, опитайте с Будапеща; вместо Лондон, поинтересувайте се от Прага и вместо Ванкувър погледнете към Ханой. Да, да предпочетете Виетнам пред Канада е едно доста екстремно предложение, но то буквално ще ви се отплати, особено когато разберете какви са цените там и с колко пари можете да разполагате. Важно е също така да внимавате къде обменяте парите си.

3. Времето

Учудващо голям процент от хората, на които им предстои пътуване, не проверяват какво време ще ги посрещне. Резултатът: неизбежно купуване на връхни дрехи или джапанки, чадъри и др. И да, може и след това да смятате тези предмети за прекрасни сувенири, но те всъщност харчат парите, които сте предвидили за други неща.

4. Цените на телефонните разговори

Роуминг, смс-и - има много начини да се прецакате, когато използвате мобилния си телефон в друга държава. Но това е само ако не сте се погрижили предварително. Преди да заминете, свържете се с вашия мобилен оператор, за да се запознаете с точните тарифи, по които ще бъдете таксувани. За да избегнете сърцераздирателна сметка, не забравяйте да се осведомите за цените и се стремете да използвате Wi-Fi интернет.

5. Джаджите

Маниаците на тема технологии е добре да си направят списък с нещата, които не трябва да забравят. Безплатният интернет на летището няма да ви е особено полезен, ако сте си забравили зарядното на лаптопа, включено в контакта у вас. Напишете си всички джаджи, които използвате редовно и аксесоарите, които вървят към тях - зарядни, батерии, слушалки и др.

6. След стадото

Можете да намалите разходите за следващата си ваканция, като изберете месеци, които по принцип не са най-предпочитани за дадения сезон. Например, една ски ваканция в ранна пролет излиза много по-тънко от почивка през януари. Септември месец пък все по-често е напълно подходящ за едно море.

7. Различните бакшиши, в различните държави

Проучете какви са бакшишите в страната, в която ще пътувате. Мексиканците очакват 10-15% бакшиш от сметката, във Фиджи даването му не е препоръчително, а във Великобритания никой не оставя пари на барманите.

8. Направете си застраховка

Злополука по време на пътуване или отменен полет, ураган или болест - всичко може да се случи. И съответно да ви провали почивката. Затова трябва да се защитите със застраховка.

9. Транспорт от летището и в самата държава

Понякога нямаме късмет и ни се налага да се придвижваме от точка А до точка B прекалено скъпо. Ако държите на по-евтиното пътуване в самата държава, в която сте на почивка, отново трябва да прибегнете до предварителното проучване - кои автобуси, влакове, фериботи и каквото там ви трябва докъде ходят.

10. Лоялност към авиокомпанията

Въпреки че не е лесно, ако сте лоялни към авиокомпанията си, рано или късно ще получите някаква благодарност от тях.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 17.07.2013 | 17:43
1 Не е лошо да се проучва в коя държава какъв бакшиш е прието да се оставя
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ