10 кървави факта за палачите, от които ще ви падне главата

29.01.2015, 12:57

Брадвата пада...

   
 
10 кървави факта за палачите, от които ще ви падне главата

Жриците на любовта може и да практикуват най-древната професия, но в мрака зад гърбовете им през цялата история на човечеството, та дори и до днес, една тъмна фигура седи кротко и чака своя час... Промъква се бавно и тихо към вас и обикновено това е последното нещо, което виждате в този живот, защото това е фигурата на палача - човекът с брадвата, който с едно движение превръща решението на закона в окончателна и неподлежаща на обжалване присъда... През годините много митове се зараждат около образа на палача, но истината е само една...

1. Качулката върху лицето на палача до голяма степен е художествена измислица. Изпълнителите на най-страшната присъда не са криели лицата си, като изключения е имало само при декапитацията на някои царски особи.

2. Палачът буквално получавал процент от убития. Първоначално имал право да прибере предметите, намиращи се под пояса или в джобовете на осъдения, а по-късно получил правото да прибира и самите дрехи.

3. Въпреки мрачния си занаят, палачът имал право на женитба и създавал съвсем обикновено семейство.

4. Палачът имал право да получава безплатно хранителни продукти от пазарите. Тази привилегия се наложила след като много хора отказвали да вземат пари от ръцете на забърканите в кървавата професия.

1467342

5. Много палачи през Средновековието са се занимавали и с екзорсизъм. Връзката е ясна - считало се, че телесните болки са един от сигурните начини демонът да бъде накаран да напусне човешкото тяло. Можем само да гадаем какво са били принудени да изтърпят горките набедени...

6. По време на служба палачът е длъжен да стои най-накрая в църквата, а причестяването трябвало да извърши последен.

7. Във Франция се срещали и жени палачи. В един документ от 1264 г. се среща такава препоръка: "Този, който злослови или е извършил противозаконна постъпка, по преценка на съдиите ще бъде бит с пръчка през лицето от представители на неговия пол, мъжете от мъже, жените от жени."

1467341

8. Ако палач се оттеглял от поста си, той бил длъжен да предложи на градската управа свой заместник.

9. По своето обществено положение бил близък до такива низши прослойки като тези на проститутките и актьорите. Дори случайното съприкосновение с палач било неприятно на хората.

10. Палачът често оказвал услуги на гражданите, като им продавал части от тела или лекарства, направени от такива суровини, както и различни предмети, свързани с наказанието като въжето на обесения, които се използвали от алхимиците за различни видове езотерични експерименти.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ