10 истории от Титаник, които са всичко друго, но не и героични

18.10.2016, 10:30

По-скоро абсурдни

   
 
10 истории от Титаник, които са всичко друго, но не и героични

Има безброй разкази на хора, оцелели след трагичното потъване на трансатлантическия лайнер Титаник през 1912 г. Историята е увековечена и в едноименния филм на Джеймс Камерън, а ако трябва да съдим от него, повечето пасажери са били истински герои. Но има истории от тази трагедия, за които не се говори толкова и това е така, защото са направо абсурдни. Вижте ги.

10. Катрин Гилнаг си е мислела, че корабът потъва нарочно.

Тази госпожа е спала, когато хора от екипажа са я събудили и са я насочили към спасителните лодки. След успешната евакуация тя е била интервюирана и е казала, че до самия край е мислела, че всичко това е било просто шоу и част от самото пътуване. Ако не друго, си е спестила доста от ужаса, който са изпитали останалите...

9. Дикинсън Бишъп казва, че "се подхлъзнал и паднал в спасителна лодка".

1791687

 При потъването на Титаник мъжете е трябвало да позволят на жени и деца да се евакуират първи. В резултат на това 1352-ма смели мъже губят живота си. Дикинсън Бишъп не е един от тях. Той твърди, че се е подхлъзнал и паднал през палубата право в една от спасителните лодки, което си звучи доста наивно...

8. Дороти Гибсън е пуснала филм за оцеляването си 29 дни след трагедията.

1791681

Тя е била популярна актриса по онова време и веднага след като достигнала до Ню Йорк е казала на агента си, че трябва да направят филм за Титаник, защото това е невероятна възможност. Гибсън написала сценария сама и влязла в ролята на себе си, като дори носела същата рокля, с която е била в деня на инцидента. Филмът бил по кината по-малко от месец след потъването на кораба, а днес от него не са останали копия. Това обаче едва ли е загуба, след като той е бил приет изключително негативно от критиците, които са го заклеймили заради използването на трагедията.

7. Масабуми Хосоно е бил уволнен, защото се е спасил.

1791684

Единственият японец на борда на Титаник е пътувал по работа за Министерството на транспорта на страната си. Когато корабът е започнал да потъва той е имал намерение да помага възможно най-дълго на останалите, загърбвайки шанса за спасение. Но когато видял, че много други мъже скачат в спасителните лодки, решил, че не иска да е единствения глупак, който жертва живота си и също се спасил. Това обаче му струвало скъпо, защото пресата в Страната на изгряващото слънце го обявила за "страхливец, който е предал самурайския дух на жертвоготовност", а работодателите му го уволнили.

6. Даниел Бъкли се преоблякъл като жена, за да се качи на спасителна лодка.

1791682

Както казахме, жените и децата са били с предимство при евакуацията и това явно е накарало много мъже да демонстрират страхливост, вместо геройство. Един от тях е Даниел Бъкли, който успял да намери място на една от спасителните лодки, тъй като се е бил преоблякъл като жена.  

5. Петима милионери са подкупили екипажа, за да получат спасителна лодка само за себе си. 

1791685
Ейбрахам Саломан и четирима негови богати приятели бързо са разработили план за действие, когато разбрали, че Титаник потъва. Те се добрали до спасителна лодка с капацитет от 40 души и предложили много пари на 8 моряка от екипажа, за да ги евакуират по най-бързия начин. След като вече били на безопасна дистанция, единият от моряците предложил да се върнат за да помогнат на повече хора, но лейди Люсил Гордън не им позволила, тъй като "щяло да стане много претъпкано в лодката".

4. Уилям Картър се спасил, оставяйки семейството си на борда.

1791680

За щастие съпругата и децата му също са успяли да се спасят, като дори са изкарали съпруга като герой в последвалите интервюта. Но няколко години след това, когато двойката се развеждала, г-жа Картър разказала какво в действителност се е случило. Уилям казал на жена си да става и да приготви децата, след което изчезнал. Съпругата му трябвало да помага с гребането в спасителната лодка, тъй като имало само жени, а когато пристигнали на борда на спасителния кораб, Уилям им махал от палубата.

3. Няколко жени са вкарали кучетата си на спасителните лодки.

1791678

Толкова много хора са загубили животите си, защото са свършили спасителните лодки, но изглежда е имало няколко изискани дами, които не са могли да се разделят с домашните си любимци.  

2. Човекът, отговорен за катастрофата, е бил един от първите спасили се.

1791679

Робърт Хиченс е човекът, управлявал Титаник при сблъсъка, но той не е бил капитан и съответно не е бил задължен да потъва с кораба. Така, загърбвайки каквито и да е угризения, той се насочил към спасителните лодки и избягал по най-бързия начин.

1. Чарлс Джъгин е бил толкова пиян, че това го е спасило от измръзване.

1791676

Чарлс Джъгин е бил пекар и е знаел, че няма да бъде от хората, които ще успеят да се спасят. Така той помагал на хората да се евакуират, давал им храна, а накрая отишъл в кабината си, заключил вратата и започнал да се налива с уиски, чакайки смъртта. Някъде по време на пиянския си ступор, той се озовал на палубата и в крайна сметка скочил във водата. Там той прекарал 2 часа(!!!), преди да бъде намерен и спасен. По принцип човек няма как да оцелее, но огромното количество алкохол в кръвта на Джъгин го е предпазило от измръзване.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ