10 въпроса, които ще ви накарат да се чувствате глупави

01.12.2016, 10:30

Главоблъсканици, които са давани на интервюта за работа в Google

   
 
10 въпроса, които ще ви накарат да се чувствате глупави

Всичко това вече не е практика в Google, но до преди известно време софтуерният гигант наистина е измъчвал кандидатстващите за работа там с някои убийствени въпроси. Като цяло HR отделът е бил изключително стриктен към тези, които искат да станат част от програмния екип на компанията и отлично CV и диплома от реномирано учебно заведение са били задължителни. Това си е очаквано и не се е променило и до днес. 

Но освен това, кандидатите явяващи се на интервю често са били изправяни пред изключителни главоблъсканици, които привидно нямат никакво отношение към бъдещата им работа, но са невероятно сложни за решаване. Те вече са забранени, така че всички с амбиции да програмират в Google могат да си отдъхнат. 

Все пак сиатълският специалист по интервюта за работа (има такова нещо) Люис Лин е изготвил списък от 140 такива въпроса, които са били задавани на интервюта в Google. Сега ние ви представяме 10 от тях и държим да поясним, че нямаме и идея какви са правилните отговори. Може би вие ще се справите по-добре. Пробвайте се!

1. Колко топки за голф могат да се съберат в един училищен автобус?

2. Колко пари би трябвало да поискате, за да измиете всички прозорци в Сиатъл?

3. В страна, където всички семейства искат да имат момче, родителите правят деца, докато не се роди момче. Ако се роди момиче, продължават с опитите, а ако се роди момче - спират. Какво е съотношението на момчетата и момичетата в тази страна?

4. Колко пъти на ден стрелките на часовника се припокриват?

5. Трябва да провериш дали твоят приятел Иван има правилният ти телефонен номер, но не можеш да го попиташ директно. Вместо това трябва да напишеш въпрос на листче и да го дадеш на Мими, която да го занесе на Иван и после да ти върне неговия отговор. Какво трябва да напишеш на листчето, освен въпроса, за да гарантираш, че Иван ще кодира съобщението, така че Мими да не разбере телефонния ти номер?

6. Ти си капитан на пиратски кораб и трябва да предложиш на екипажа си начин да си разделите откраднатото злато. Ако по-малко от половината пирати са съгласни с теб, умираш. Какъв подход би избрал за да оцелееш и все пак да си гарантираш добър дял от плячката?

7. Пред теб са 8 топки с един и същ размер. 7 от тях тежат еднакво, а една е съвсем малко по-тежка. Как можеш да разбереш коя е тя, като балансираш топките? Имаш право само на две претегляния.

8. Как ще обясниш термина "датабаза" с три изречения на 8-годишния си племенник?

9. С нова технология сме успяли да те смалим до размера на стотинка, както и да намалим масата ти пропорционално, така че да запазиш оригиналната си плътност. Пускаме те в стъклен блендер, който ще започне да работи след 60 секунди. Какво ще направиш?

10. Защо капаците на уличните шахти са кръгли?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ