10 банди, които са чудовищно добри на живо 10

Или 10 концерта, които би било престъпление да пропуснете

   
 
10 банди, които са чудовищно добри на живо

Преди да започнем, нека уточним нещо - говорим за банди, които са били най-активни и са добили най-голяма популярност през последните 20 години, така че колкото и да обичаме The Rolling Stones, Queen, The Who, Metallica, AC/DC и све останали класици, не ги слагаме в листа. 

Също така това не е класация, а просто списък и номерцата са там просто колкото да ги има - повече ни кефи с номерца.

Също така2 този списък, макар че ще се опитаме да ви изложим обективни аргументи, си остава АБСОЛЮТНО субективен, така че ако не сте съгласни с него, вероятно имате право за себе си.

И след като изяснихме проблемните моменти, време е да започваме:

10. Jack White

Да, Джак Уайт не е банда, но е бил гръбнакът на редица банди (The White Stripes, The Dead Weather, The Raconteurs), има 2 солови албума и е един от най-талантливите музиканти, които новият век ни е подарил. А великолепните му живи изпълнения са доказателство, че рокът си е жив и здрав.

9. Rammstein

Немските метъл булдозери от Рамщайн са абсолютни чудовища на живо и това се дължи на комбинацията от тежки рифове, разнообразни и впечатляващи пиротехнически ефекти и максимално хладнокръвното и психопатско излъчване на фронтмена Тил Линдерман. Два пъти са били в България и всеки присъствал със сигурност знае за какво става въпрос.

8. Foo Fighters

Дейв Грол е абсолютно музикално богатство и работата му след края на Nirvana има не по-малка заслуга за това от времената му с Кърт Кобейн и Крист Новоселич. Най-яркият пример за това е Foo Fighters, която е една от бандите, които могат да накарт цял стадион да полудее.

7. Arctic Monkeys

Arctic Monkeys преживяха сериозна метаморфоза спрямо ранните си години и тя засегна също и изпълненията им на живо. Но в техния случай промяната (макар и да ги превърна в самоуверени позьори за някои) изобщо не е лошо нещо. Даже напротив - по-лежерното им темпо отвори вратата към реалния им музикален талант на живо, който преди леко се покриваше зад бързото и енергично свирене, породено от неопитността и страхопочитанието към огромната публика.

6. Tool

Tool не са точно първа младост, но 10 години след последния им албум спекулациите и новините за нов такъв валят една след друга през 2016-та. А нов албум винаги значи ново турне и в случая с Tool то не трябва да се изпуска. Усещането от невероятната им психеделична музика на живо е несравнимо и трудно може да се изпита чрез клипове в Youtube, просто защото такива, които са от новия век и не са заснети с телефон няма - трябва да бъдеш там, за да разбереш! Тъкмо това прави евентуален концерт на Tool абсолютно задължителен.

5. Kasabian

Една от най-добрите британски банди на новото хилядолетие има огромно количество енергия не само в концертите, ами и в песните си като цяло. Парчета като "Fire", "Club Foot" и "Underdog" просто са създадени за да се слушат на живо и в подскачащо положение. Всеки, присъствал на Spirit of Burgas през 2015-та, знае!

4. The Prodigy

За The Prodigy коментарът е направо излишен. Затова без коментар. Музиката им казва защо са в този (и във всеки подобен) списък. Просто късат глави!

3. Green Day

Green Day също не са от най-младите банди, но тъкмо опитът, който са добили през последните 20 години, прави техните пънк рок концерти подходящи за всякакъв вид фенове. Вече поулегнали и знаещи как да накарат масите не просто да подскачат, а и да се заслушат, Били Джо Армстронг и компания изнасят едни от най-енергичните и изстискващи и последната капка пот живи изпълнения.

2. Radiohead

Radiohead е единствената група в света, която може за 2-часов концерт да не изсвири нито една от най-известните си песни и пак да накара 30-хилядна публика да загуби ума си. Най-яркото доказателство за това е най-големият им хит "Creep", чиито изпълнения през последните 17 години могат да се преброят на пръстите на едната ръка. Том Йорк и компания умеят перфектно да си играят с емоциите на хората и тъкмо в това се крие величието им. На техен концерт няма да видите пого, но ще почувствате музиката и цялата палитра от усещания, която тя е в състояние да ви донесе.

1. Muse

Може да казахме, че не правим класация и в по-голямата си част това наистина е така, но просто беше ясно, че Muse ще има номер 1 пред себе си, защото това Е най-добрата live рок група на новия век, а също така и една от най-добрите за всички времена. Чудовищните им живи изпълнения са недостижима летва за всеки съвременен изпълнител, не само заради невероятната продукция (ефекти, осветление, структура на сетлиста), а и заради факта, че в репертоара си те имат песни за всякакъв вид концерт, фестивал и фен. От мощни и тежки рифове, през пиано балади, до по-комерсиално ориентирани парчета - Muse имат по нещо за всеки вкус. И всичко това подплътено с убийствената енергия и очеизбождащ талант на фронтмена Матю Белами, който според много фенове идва от друга галактика. Майсторството му на сцената обяснява откъде се зараждат подобни теории.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ