10 адски необичайни заболявания

02.08.2018, 17:00

Чукай на дърво

   
 
10 адски необичайни заболявания

10. Пика

Хранително разстройство на психологическа основа, което се изразява в апетит към предмети без никаква хранителна стойност, като например хартия, коса, лед, тебешир, стъкло. За да се счита за разстройство подобен тип поведение, то трябва да продължава систематично в дълъг период от време и да не принадлежи към някоя особена културна практика. Среща се най-вече сред хора, претърпели една или друга форма на стрес: емоционална травма, бременност, лишаване от родителски грижи, семейни проблеми и др.

2083305

 

9. Порфирия

Порфирия е наследствено заболяване, което не притежава лечение и е свързано с непоносимост към слънчева светлина. При излагането на такава, човек може да получи не само мехури по кожата, но и дори спазми и парализа. Заболяването е често срещано сред различни народи, раси и култури, поради което е едно от основните обяснения за фолклорните вярвания във вампири.

2083310

 

8. Трихотиломания

Хората, страдащи от това разстройство, притежават натрапчивия импулс да изтръгват косите си. Пикът е на възраст между 9 и 13 години. Разстройството се среща най-често сред хората с обсесивно-компулсивно разстройство и епизодите на изкубване могат да бъдат предизвикани от тревожни състояния.

2083313

 

7. Синдром на Клайн-Левин

Наричано също така "Синдром на спящата красавица", това рядко заболяване се изразява в продължителни епизоди на хиперсомния - прекомерна сънливост и неестествено дълги цикли на сън. Както повечето синдроми, и този не идва в изолация. Голяма част от хората, страдащи от него, страдат и от прекомерен апетит (хиперфагия) и драматично повишаване на сексуалните потребности (хиперсексуалност). Настроението, когнитивните и комуникативните способности на хората с това заболяване също претърпяват сериозни промени. Например, епатията е един от най-често срещаните ефекти. 

2083311

 

6. Дистония

Рядко разстройство, по време на което потърпевшите страдат от резки и неволни усукващи движения, когато мускулите им се свиват. Поради това, че може да бъде сбъркана или пък съществува наред с други заболявания като Паркинсон, Дистонията е изключително трудно за диагностициране състояние. 

 

5. Синдром на експлодиращата глава

Не, не е това, за което си мислите. Синдромът представлява рядко и относително недокументирано състояние, по време на което страдащият от него изпитва силен шум, подобно на взрив на бомба или пък изсрел на пистолет. Състонието съпровожда моментите на заспиване или събуждане, поради което човек може да развият проблеми със съня.

2083309

 

4. Синдром на постоянно затвореното око

Това състояние обърква лекарите по цял свят. То е забелязано при Натали Алер ​​от Австралия, която имала специфичен проблем с очите... или по-точно с клепачите. От време на време те се затваряли толкова плътно, че не се отваряли в продължение на три дни. Лекарите допускат, че подобно състояние е следствие от интернализирани психологически проблеми, които имат физически проявления.

2083312

 

3. Триметиламинурия

В резултат на неспособността на организма да разгради определени органични съединения, които се намират в съставките на редица храни, хората могат да развият синдрома на рибната миризма. За съжаление, няма лечение за метаболичното заболяване, но досега лекарите са успели да го контролират чрез различни диети. 

2083307

 

2. Синдром на синята кожа

Метемоглобинемията е състояние, причинено от понижени нива на кислород в кръвта, при което засегнатите индивити развиват много дълбок синкав нюанс на кожата си. Причината за това наследствено разстройство вече е индетифицирана, поради което са разработени форми на лечения, които да спомагат за връщането на нормалния цвят на кожата. 

2083306

 

1. Epidermodysplasia Verruciformis

Това наследствено кожно заболяване е причинено от HPV (човешки папиломен вирус). Ефектът от него са драматичното количество брадавици, които не само се разпространяват извън контрол, но и разстат извън контрол. Доминантното присъствие по тялото на засегнатия го кара да изглежда сякаш се превръща в дърво. 

2083308

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ