"Тъпани и гайди" – древният дух се приюти в центъра на София

Традиционният родопски фолклор се сля със съпровода на австралийско диджериду и перуански кахон

   
 
"Тъпани и гайди" – древният дух се приюти в центъра на София

5 години отпразнува фолклорната формация "Тъпани и гайди" в Маймунарника миналия петък, 11 септември. На една сцена застанаха едни от най-големите творци на народния фолклор. Известни български музиканти и изпълнители потопиха публиката в духа на Балкана, сред които родопският глас Димитър Керемедчиев, който изпълни някой от най-завладяващите си песни.

Въпреки дъждовното време, стотици се събраха, за да се насладят на шанса, да се потопят в родопските ритми под открито небе. Рожденият ден на формацията беше естествен завършек на лятната програма, влючваща съборите в Рожен и Гела.

Освен на традициония концерт, гостите стана свидетели и на много изненади, като въртене на огън, безплатни уъркшопи по народни танци и много известни гости. Бандата организира и изненадващ флашмоб в центъра на София, само ден преди концерта. Млади и стари се хванаха на хорото, а родопската магия завладя делничния ден.

"Тъпани и гайди" съществува от 2010 година. Традиционният родопски звук е заложен в основата, но е допълнен със съпровод на древни ритми. Първобитните инструменти са от три различни континента. Австралийското диджериду, кахон (Южна Америка, Перу) и каба гайдата, един от първите дървени духови инструменти, възникнали на Балканите.

Музикантите казват за себе си: "Алтернативният фолклор... онзи, който се е родил в планината и присаден успява да се "хване" и в града. Момчетата, които се грижат за това, не са облечени в носии, не носят потури и кожени калпаци. Те са Хорхе, Бъни, Росен, Тодор и Григор. Хорхе свири на диджериду, а Бъни на кахон. Неразделна част са от Оратница и са сладкият кошмар на всеки озвучител с нетрадиционните инструменти, които са избрали. Резултатът след това обаче е прекалено завладяващ и истински, влиза директно във вените на слушателя и няма пускане..."

Членовете на групата са:

  • Росен Росенов - шотландска гайда и кабагайда
  • Григор Лалов - каба гайда
  • Тодор Михайлов - каба гайда
  • Лазар Керемедчиев - каба гайда
  • Костадин Канев - каба гайда
  • Валентина Добрева - вокал
  • Петър (Бъни) - тъпан и кахон
  • Георги (Хорхе) - диджериду
   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ