"Не ме заплашвай" или символиката на един флаг

22.02.2019, 09:00

Индивидуализъм и лични свободи

   
 
"Не ме заплашвай" или символиката на един флаг

"Не ме заплашвай" е култов американски слоган с дълги исторически корени, които можем да проследим до Американската революция и по-конкретно до генерал Кристофър Гадсден (1724 – 1805). Фразата често може да бъде срещната, изписана на крещящо жълт фон под образа на гърмяща змия, дизайнът на която е дело на самия Гадсден. Носещ сантимент, подобен на българския лъв и думите "Свобода или смърт", флагът е израз на американската независимост.

2053765

За разлика обаче от "Свобода или смърт", "Не ме заплашвай" са думи, които са много по-приложими във всекидневния живот. За да разберем защо, трябва да се насочим към ключовия образ на змията. Гърмящите змии, освен изключително смъртоносни, са животни, които никога не нападат първи. Заплашени обаче, те се превръщат в истински машини за нанасяне на сериозни щети. Така флагът на Гадсден е символ на личните свободи и индивидуализма. Като цяло, днес флагът е използван от движения, които са против "голямото" правителство и често защитават правата на цивилните да носят оръжия. 

Имайки предвид чувствителността на света към американското отношение към оръжията, флагът не минава и без противоречия. Наскоро в Невада на дете от 8 клас му било забранено от училищните власти да носи тениска с надпис "Не ме заплашвай". Основанието зад това било, че подобна тениска промотирала оръжия, а това нарушавало училищния правилник. 

2053764

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ