Завръщането на джедаите 2

04.05.2015, 16:15

"May the Force be with you!"

   
 
Завръщането на джедаите

Толкова често сме чували и повтаряли тази мантра, че не сме усетили как са минали... 38 години. За онези "посветени", които са израснали със сагата на Джордж Лукас, съживяването на старата легенда, че Star Wars наистина може да се сдобие с трета трилогия, в началото изглеждаше като светотатство. Защото в самия край на 20 век бяха станали свидетели на раждането на "предшестващата" трилогия и (почти всички) си бяха помислили "I have a bad feeling about this...".

Оригиналните три епизода на може би най-обсъжданата и обичана поредица на всички времена в киното имат иконичен статус – това е аксиома, която не се нуждае от доказателство. Историята и героите стигат до милиони хора в цял свят – и остават завинаги в сърцата им. Колкото и пъти (а те сигурно вече са стотици) да съм гледала някой от епизодите – в момента, в който погледът ми попадне върху екрана, аз изчезвам от настоящето и от измерението на реалността. Защото светът на Джордж Лукас е уникален, любим, магически, неустоим и свръхестествено магнетичен. Всички и винаги са го казвали – най-голямата тайна за успеха на Star Wars е искреното желание на неговия създател да разкаже една простичка история за приключения и герои, за сили и противоборства, за непрестанната борба между тъмната и светлата страна на всичко в живота ни. В работата му помагат съмишленици – хора, които с радост се впускат в приключенията. Надали някой от тях е подозирал в какъв вселенски феномен ще се превърне притчата за доброто момче, което овладява Силата и се противопоставя на злия император, като спасява от окончателно погубване своя баща, приятелите си и още няколко свята междувременно.

1500916

Лукас влага себе си в изграждането на този свят, в сътворяването на всичките му елементи. И никой не може да каже какво му коства това, вероятно няма да сгрешим, ако предположим – почти целия му живот. И въпреки интуитивната неприязън към трилогията с предисторията, посветена на израстването на Анакин Скайуокър и превръщането му в Дарт Вейдър, не можем да не признаем, че светът не се срина, не загуби очарованието си – напротив, добави интересни детайли, цветове, акценти и герои, които с времето започнахме да приемаме. Дразнеха ни полираните CGI изтребители, безличните дроиди, битки с демонстрация на умело художество вместо реализъм, но отдавахме дължимото на твореца – след като Лукас е преценил, че иска да доразкаже своята история, кои сме ние, че да му държим сметка за начина, по който я изгражда?!

1500913

И ето, че дойде времето на "новия страх" – компанията Lucasfilm беше продадена на Disney и тогава стана категорично ясно, че "мишоците" няма да се откажат от милиардите, които ще потекат като неспирен водопад в момента, в който се започне работа по нова, трета трилогия. Важното беше да се подходи мъдро и да се избере правилният екип, който да работи всеотдайно по филма. След появата на Дж. Дж. Ейбрамс, спечелил доверието на киноманите с възраждането на "Star Trek", и след постепенно набиращите скорост новини за актьорския и сценарен екип на филма (Лорънс Касдан, дами и господа!), недоверието и скептицизмът полека се оттеглиха и на тяхно място се появиха нова надежда и порив да дадем шанс на продължаването на сагата на (вероятно вече изкуфелия, но много обичан!) неуморния Лукас.

1500914

Неведоми са пътищата съдбовни – за почти 40 години от съвсем неизвестен проект, наречен от създателя си "най-скъпия нискобюджетен филм" през 1977 г., в наши дни неговият седми епизод се превърна в един от най-очакваните 200 милионни блокбастъри, за радост и трепетно очакване на милиарди зрители по целия свят. Малко са феномените, които биха могли да се сравнят с "нърд"-щината на феновете, които от години демонстрират почитанието си към "религията" Star Wars с всякакви конференции, а представете си само боксофис резултатът, който може да се очаква при появата на първия нов филм на екран! Честно, бих се обзаложила, че Дж. Дж. Ейбрамс е на път да детронира Джеймс Камерън – особено след излизането на втория тийзър-трейлър в средата на месец април. Някак естествено ми се струва три поколения влюбени в Star Wars киномани да се отправят заедно към кината – и да се срещнат отново с любимата, позната, носталгично близка атмосфера. Точно така се почувствах, след като видях "Хилядолетния сокол" в първия тийзър, а и след появата на Хан и Чюи – "We’re home!".

Никакво търпение вече не остана – време е да идва декември!

Един от най-важните акценти на фенския фестивал Star Wars Celebration през април в Анахайм, Калифорния, беше дебютът на втория тийзър-трейлър. Той беше гвоздеят на събитието, но далеч не и единственото интересно нещо. Заедно с него бяха представени също първият тийзър постер и поредица задкулисни снимки, както и творческият екип – в лицето на режисьора Дж. Дж. Ейбрамс, продуцента Катлийн Кенеди, новите актьорски звезди Джон Бойега, Дейзи Ридли и Оскар Айзък... и ветераните Марк Хамил, Кари Фишър, Антъни Даниълс и Питър Мейхю; всички те разкриха куп подробности около снимките на филма и личните си преживявания, свързани с него и сагата като цяло.

Отново през април стана ясно, че всеки един от шестте филма от поредицата – от "Нова надежда" до "Отмъщението на ситите" вече е достъпен в Digital HD вариант, който ще може да бъде закупен на всички големи платформи – iTunes, Google Play, VUDU, Amazon, Xbox Video, PlayStation Store и Verizon Fios. Всеки филм е придружен от невиждани досега специални допълнителни материали, които са особено ценни за die-hard феновете.

Премиерата е на 18 декември.

Автор: Светлана Дамянова

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ