Operation Kino: Гълтат бастуна и реват на филми

04.03.2015, 14:04

Когато киното те обсеби

   
 
Operation Kino: Гълтат бастуна и реват на филми

В нашия прекрасен сайт вече се мъдри нова, мистична и езотерична рубрика, наречена Operation Kino. Със солени подкупи и много връзки и чар успяхме да убедим пичовете от "Операцията" да се сближат с нас, за да можем да покажем на още повече хора какво значи да обичаш киното и да живееш с него, пишейки, гледайки и безкрайно обсъждайки. Представяме ви лицето, тялото, мозъка и гръбнака на Operation Kino.

Представете се на нашите читатели.

Дринов: Аз съм Димитър Дринов. Псевдонимите ми засега ще ги запазя в тайна, защото не искам да ме псуват.

Лев: Аз съм Лев Левков – програмист, фрийленсър, партньор.

Дринов: Пълноправен. Той е техническото лице.

Лев: Да, аз съм човекът, върху когото да си изкарва нервите. Да освободи напрежението върху мен.

Дринов: Трябва да има някого, по когото да се вика и Лев е този човек.

Добре, защо се захванахте с кино?

Дринов: Ами защото обичаме. Аз много обичам киното.

Лев: А аз много обичам Дринов и реших да му помогна.

Дринов: Той също много обича киното. Още от даскало ходехме все на безплатни прожекции. Понеже се занимава със сайтове, все ме ръчкаше да направим нещо заедно. Първоначалната идея беше за боксофис. И до днес в България няма свестен боксофис – публикуват се само някакви избрани неща. Тогава бачках в списание "Екран" и нямаше как да направим сайта. На 1 април ме уволниха, на 5 април сайтът стартира.

Лев: Направихме го за един уикенд. Беше много бързо. Визията на сайта в момента я създадохме точно за два дни. За пет години нищо не сме променяли, но може би ще има изненада скоро, така че читателите да я очакват.

Дринов: Даже името Operation Kino беше проектозаглавие, заедно с още едно. А знаеш ли как ни се казва подкастът?

Как?

Дринов: Inglourious Kunts. Заигравка е с Inglourious Basterds, както се сещаш.

1478119

Извън кръга на киноманиаците има ли все още хора, които се интересуват от сериозна критика? Някой чете ли изобщо ревюта или е по-важно написаното да съвпада с нашето мнение, а ако не съвпада, значи авторът е зле?

Лев: Със сигурност има хора, които търсят сродни души, да прочетат нещо и да се изкефят. В момента хората обичат повече да гледат, отколкото да четат. Видео сайтовете вървят повече.

Дринов: Разни хора, разни идеали. Някои хора обичат просто да намерят потвърждение на мнението си. Това съм го забелязал особено за някакви противоречиви филми. Прочитат нещо и казват "Ооо, този мисли като мен. Браво!". А ако не мислиш като него, ти казват fuck you, bitch, псуват те. А и винаги се намира някой, който да попита "Защо не пишете по-подробни анализи?". Ами особено когато пишеш в свободното си време, понякога не е много гот да се натоварваш. Много се четат ревюта за филми, които са излезли преди два дни в Zamunda, например. Или ако са давали някой филм по БНТ1, задължително влизат да четат. Ако хората ходят на кино, ще четат повече. Това не значи, че си променят мнението, по-скоро влизат, за да намерят потвърждение за него.

Доволни ли сте от "Оскар"-ите?

Лев: Като се има предвид, че не съм гледал половината филми, аз съм доволен. Не съм доволен само, че на Финчър филмът не беше по-припознат ("Не казвай сбогом", б.а.).

Дринов: От победителите съм доволен, само от "Оскар"-а за Специални визуални ефекти не съм доволен и то не защото спечели "Интерстелар", а защото не спечели "Планетата на маймуните".

А вие предавахте церемонията на живо ли?

Дринов: Не, коментирахме я на живо. Изговориха се три тона простотии.

Лев: На моменти в кухнята, където се пиеше и се пушеше, беше по-интересно, отколкото коментара ни. Понякога някои си гълтаха бастуните...

Дринов: Какво имаш предвид? Казваш ми, че гълтам бастуна? А да говориш пред камера и микрофон е ужасно.

Е, все пак вече имаш достатъчно опит пред камера...

Дринов: Да, ама винаги се притеснявам. А и Лев след всяко мое гостуване някъде ми казва: "Хаха, пак се беше притеснил!"

Ами той те познава добре и затова...

Дринов: Ще ме опознае той... в библейския смисъл.

Кажете ми сега кой е първият филм, който си спомняте, че сте гледали?

Дринов: Първият филм на кино, който съм гледал, е "Завръщането на джедаите" в киното на Княжево, където върти 59. Братовчед ми ме заведе. Познай дали обичам джедаите?

Според мен ги мразиш.

Дринов: Да. Е*аси тъпият филм!

(смеем се)

Лев: Аз не мога да си спомня, но може би някоя част на "Индиана Джоунс". Или може би "Студио Х", нещо такова. Нашите не ми даваха да го гледам и аз се промъквах.

Дринов: По телевизията – аматьорче!

Лев: Нашите не ми даваха много да гледам телевизия.

Ами добре са правили.

Лев: Да. Видео не ми купиха. Ходих по приятели да гледам.

Дринов: Но никога няма да забравя като си купи DVD на компютъра и тогава бяха излезли филмите за Джурасик парк. Пуска ми някакви сцени, а баща му идва пак да гледа и се кефи и одобрява. Бях много горд, все едно аз съм снимал филма. Щом баща му одобрява, значи е велико!

Лев: И после като ни изпусна, край...

Дринов: А нашето семейство беше едно от първите в блока, което имаше видео. Събирахме хора в нас. Разцепвахме "Уилоу" от гледане. Това сигурно е филмът, който съм гледал най-много пъти. На бавен каданс, на бързи обороти. Знам го наизуст.

Лев, а при теб кой е филмът, който най-много си гледал?

Лев: Вероятно "Завръщане в бъдещето". И винаги се гледат трите части накуп. Значи имам много часове "Завръщане в бъдещето".

Дринов: И в първия филм всеки път откриваш нещо. Дори да си го забравил, се сещаш и си такъв "Ей, верно бе, много яко, браво!"

Лев: За мен "Завръщане в бъдещето" няма грешка. Аз например доскоро, допреди 1-2 години, не бях забелязъл момента с отнесеното борче...

Дринов: Е, как бе, човек! Ти си луд, то това е най-важното. Ама наистина има някакви неща, които ги забелязвам и до днес.

А кой е най-тъпият филм?

Дринов: Има два филма, които са ме убили от тъпотия и които хората оценяват високо. Единият е "Домът на глупците" на Кончаловски. Започва този филм с една красота и аз си казвам "Еее, най-накрая як филм – Кончаловски, кадри, супер!" И изведнъж се почва един Брайън Адамс, примесен с български филм за мутри от времето на Прехода тип "Испанска муха" на Киран Коларов. Това е един от най-тъпите за мен. И другият, за който сега се сещам - "Непобедим" на Вернер Херцог. Много обичам Херцог, а филмът е с Тим Рот, когото също много обичам. Роджър Ибърт му поставя оценка 4, а аз му поставям минус 40! А последно филми, които са ме обидили, са "Луси", "Transcendence" и "Херкулес". Това са трите филма от миналата година, които все едно пищят "Дринов, да го духа!".

Лев: Аз не гледам всичко, внимавам да има добро мнение за филма и се информирам предварително. Последно гледах "Пазителите на Галактиката" и не успях да го догледам.

Дринов: Изложи се ти!

Лев: Може би трябва да го гледам пак.

А може би може да има различни мнения за филмите...

Дринов: Не, не може! Ти може да не харесваш Mercedes, ама това значи ли, че е лоша кола?

Значи искаш да ми кажеш, че не може да има различни мнения, така ли?

Дринов: Не, бе, може, ама твоето мнение, че "Кръстникът" е тъп, си е лично твое.

Само да уточня, че не смятам, че "Кръстникът" е тъп, да е ясно! (тук всички се смеем ехидно). Кажете сега за "Дякон Левски" - какво му е на този филм, че само за няколко дни всички започнаха супер разгорещено да го коментират, като голяма част дори не са го гледали?

Дринов: Ама половината коментират грешната страна, защото те говорят как, нали, Дякона е светиня и не трябва да има филми за него и как може някой да си позволява да го представя по еди-какъв си начин, а не коментират качествата филма.

Защото не са го гледали.

Дринов: Ами тогава какво говорят? Просто филмът не е направен като хората, има адски много проблеми.

Лев: Аз не съм го гледал.

Нищо де, това не пречи да го коментираш, както прави цяла България.

Лев: Не знам, но ревюто на нашия сайт е готино. Със сигурност мога да кажа, че трейлърът изглежда супер фалшив и изкуствен.

Дринов: Уморих се да говоря за този филм, но според мен може да стане добър сериал.

1478111

София Филм Фест започва. Имате ли някакви филми, които задължително ще гледате?

Лев: Още не съм видял програмата.

Дринов: Набелязал съм си едно-две заглавия. Има "Still Alice", има "Левиатан". Има много филми, които звучат интересно. Тази година е доста силна. Гледайте, гледайте.

Плачете ли на филми?

Дринов: Аз плача, когато си заслужава.

Лев: Да ми заседне буцата в гърлото ми се е случвало.

Дринов: На "Марли и аз" се сцепих по средата от рев. Ама не просто да ми се насълзят очите, а рев, рев!

Да, и аз.

Дринов: Който е имал куче, на този филм реве. Ревал съм също на "Извънземното", на "Кинг Конг". Скоро май не ми се е случвало, но не се срамувам да плача. Най-важното е да те докосне емоционално един филм. Ето сега мога да се върна на въпроса за тъпите заглавия – ако един филм те докосне емоционално, няма значение кой го смята за тъп или за хубав. Това най го обичам – или много да го харесам, или много да го намразя филма. Трагедия са тези, които ме оставят безразличен.

Киното вкъщи или... в киното?

Дринов: Сама си отговаряш на въпроса.

Лев: Всяка седмица поне по веднъж ходя на кино. Станал съм много редовен.

Дринов: Аз вкъщи си гледам много, а и на 3D. Даже 3D-то ми е по-приятно у дома, освен ако не е IMAX.

Коя е най-най-секси актрисата?

Дринов: Е, как да ти кажа – чувствам се като дете в сладкарски магазин! Не мога една.

Добре, дай ги по азбучен ред...

Дринов (тупайки се в гърдите): Трите, от които така най-приятно ми става, са – Скарлет Йохансон, Джесика Частейн и Оливия Уайлд.

Лев: Трудно ми е. Тази ме изкефи последно – Марго Роби.

А най-як филмов злодей?

Дринов: Дарт Вейдър! Той е е*аси емблемата! Той е Злодеят! Ханибал Лектър също. Хал от "2001" също.

Най-надценен български актьор?

Дринов: Ооо, тук, ако кажа, после ще ме псуват. Апостол Карамитев. Питай ме и за актриса.

Питам те.

Дринов: Невена Коканова. Много е хубава, има присъствие, като Мерилин Монро е – камерата я обича, но според мен е лоша актриса.

Лев: Аз Калоянчев много не го харесвам.

Кой филм чакате с нетърпение да излезе тази година?

Дринов: Star Waaaaars! Както и на Иняриту с Льонката ди Каприо, който е крайно време да вземе "Оскар". "Ex Machina" е много чакан от нас – на Алекс Гарланд режисьорският дебют.

И за финал да завършим с любимите ви филмови реплики.

Лев: От "Завръщане в бъдещето" - Roads... where we are going, we don't need roads.

Дринов: Ето – където отиваме ние с Operation Kino, we don't need roads, we need internet!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ