"Отмъстителите: Ерата на Ултрон" - разочарование или кеф?

27.04.2015, 19:33

Един филм, чакан с нетърпение

   
 
"Отмъстителите: Ерата на Ултрон" - разочарование или кеф?

Помня как преди години тръпнех в IMDB пред страницата на "rumored" филм за Отмъстителите, който се очакваше да излезе през 2015 г. Ето че годината настъпи, филмите за Отмъстителите са два, а самостоятелните им филми – с една идея повече от необходимото. В рамките на 11 филма, продуцирани от Marvel, качеството варира неимоверно, но "Отмъстителите" на Джос Уидън бе приятна изненада дори за най-скептичните. Най-голямото му предимство бе страстта на режисьора към първоизточника, нескритата му любов към героите и желанието му хем да направи голям, успешен филм по поръчка, хем да вложи нещо авторско. По негови думи с Отмъстителите се захванал в желанието си да разкаже историята за Ултрон. Първи и единствен избор за ролята на Ултрон бил Джеймс Спейдър, мой личен любимец, заради изпълненията си в "Адвокатите от Бостън", "Секретарката" и "Сблъсъци" на Дейвид Кроненберг. Дълбоко вярвам и че всеки некомерсиален актьор заслужава опит за голяма роля в киното.

Ултрон обаче не е Дарт Вейдър. Заглавният злодей никога не успява да е особено ефектен или застрашителен във филма си. Колкото и да се променя визията на Ултрон, той винаги изглежда като прашасал отхвърлен concept art от някой филм за Терминатор, най-вероятно четвъртия. Така или иначе злодеите на Marvel са традиционно проблемни, така че трябва по задължение да се прости на "Отмъстителите: Ерата на Ултрон" за невдъхновения злодей.

Непростимо е обаче, че Уидън спомена, че за пътеводна светлина ще му служи вторият Кръстник. Искаше да каже, че всеки филм трябва да е добър сам по себе си и да не изисква от зрителя познания за предишните части. Крайният резултат от "Отмъстителите: Ерата на Ултрон" влиза в остро противоречие точно с този възглед. Още първите 15 минути съдържат като централен персонаж герой, който се е появявал единствено в сцена след надписите от предишен филм. Не само поради тази причина "Отмъстителите: Ерата на Ултрон" прилича повече на задължителен епизод от големия кино-сериал на Marvel, отколкото на самостоятелна история.

Цялото ревю на "Отмъстителите: Ерата на Ултрон" ще откриете в OperationKino.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ