FIFA 12 vs. PES 12 - сблъсъкът на титаните  7 Виж всички снимки

24.10.2011, 14:36

   
 

Че футболът сам по себе си е страст (в определени случаи и начин на живот) за вероятно милиарди човешки индивиди – това вероятно не би могъл да го отрече и Всевишният. В последните години обаче, футболният феномен нахлу могъщо и в рамките на виртуалните вселения. При това нахлу с такава настъпателност, че виртуалните футболни забавления се превърнаха в един от най-популярните начини за прекарване на свободно време пред телевизора или монитора за милиони фенове на Царя на спортовете. Няма да изпадам в крайни исторически отклонения, описващи историята на футболните игри, а директно ще се отправя към едно особено люто съревнование между двата най-големи представители на футболните симулации в световен мащаб – FIFA на Electronic Arts и Pro Evolution Soccer на японския издател Konami. В текущата година – FIFA 12 и PES12.

Очаквано, EA и Konami за поредна година си ги мерят на килограм. Също толкова очаквано, Electronic Arts за поредна година го вадят по-голям, по-богат, по-красив и определено по-забавен. Независимо, че предишната гейм генерация PES серията беше с поне едни гърди пред FIFA заглавията що се отнася до качествата на футболната симулация в HD генерацията на PS3 и Xbox 360, EA създадоха продукт, който с финикийските знаци, които печели годишно за своя издател, може да запълва безпроблемно бюджетните дефицити на китни африкански държави като Того, Зимбабве, Нигерия и т.н.

По същество, FIFA 12 е сбъдната мечта за всеки футболен фен в познатата ни реалност. Дори за тези, които недолюбват особено игрите като начин за забавление. Казвам последното с подобна увереност, защото FIFA 12 е не просто интересна за игра – продуктът на EA е интересен и за гледане от страничен наблюдател. Чрез новата физика, наложена на терена от EA, футболното зрелище достига космически нива на симулация. От EA са кръстили въпросния физически модел Player Impact Engine и на практика той превръща футболните играчи на терена в одушевени предмети – всяко едно докосване между отделните тела на човечетата по терена се отчита; всеки лакът от противников играч се отразява върху поведението на водещия топката футболист и т.н. С други думи, братовчедите на Каспър от старите игри са си взели повече от заслужена почивка. Във FIFA 12 са настъпили генерални промени и в начина, по който се движи и управлява защитата. Селскостопанският подход в старите игри, състоящ се в това да помпиш по определени бутони, за да отнемеш топката на противниковия състезател, във FIFA 12 ще доведе единствено до момента, в който ще видиш как другият състезател е напреднал дълбоко в твоята половина, необезпокояван от никого. В новата част таймингът е от основополагащо значение – натискането в точния момент на точния бутон. Признавам, новите геймплейни прийоми изискват време, за да бъдат усвоени, но в последствие именно те отварят играта, превръщайки я често пъти във футболно зрелище, далеч по-интригуващо от мнозинството срещи, които имаш честта да наблюдаваш на телевизионния екран, или стадиона. Подобренията по изкуствения интелект на футболистите, които играчът не управлява, също са повече от доловими. Все още има какво да се желае, но напредъкът спрямо FIFA 11 е грандиозен.

Що се отнася до PES 12, то на геймплейно ниво продуктът на Konami определено има своите силни страни. Нещо повече - след разочароващите стари издания в рамките на тази генерация, PES 12 се явява като новият месия за серията – игра, която ще зарадва хард-кор почитателите на серията, като в същото време е далеч по-приветлива за нови играчи, които до момента не са имали взимане даване с поредицата. Изкуственият интелект, подобно на FIFA 12, е подобрен, отборите работят като едно цяло, заложени са и изцяло нови анимации.

И Konami и EA разчитат силно на добре изградена социална структура, чиято цел е да задържи играчите поне до следващия сезон, когато се очакват следващите издания на двата франчайза, които годишно продават по над 30 милиона оригинални копия в световен мащаб.

Без да изпадам във вихрени обяснения мога да потвърдя, че и двата издателя са се справили със задачата, като EA имат предимство заради по-голямото разнообразие на режими и далеч по-стабилния нет-код.

Може би най-голямото предимство на FIFA 12 пред PES 12 обаче са лицензите, закупени от EA. Над 500 футболни клуба и повече от 15 хиляди играча са в пълните си официални състави. Маниакалната детайлност в това отношение от страна на EA е просто нечовешка до степен, пред която всякакви опити на Konami да запази права върху Шампионската лига и няколко класни състава изглеждат като стадиона на Калиакра, поставен редом до "Маракана".

Без никакви преувеличения ще нарека FIFA игра, която без особен проблем може да те задържи пред телевизора поне до излизането на следващата част от поредицата. И двата издателя ще се опитат да задържат играчите чрез серия предвидено допълнително съдържание, под формата на нови режими, трансферни актуализации, изчистване на всякакъв род бъгове и прочее.

Ако има нещо, което обаче и двата гиганта не успяват да представят в своите продукти, то това е да превърнат играта срещу компютърен опонент интересна. За поредна година срещите срещу изкуствения интелект са обезкуражаващо скучни, заради твърде некадърното му (на по-високите трудности твърде перфектно) поведение. В общи линии идеята за човешка грешка при сблъсъци с компютъра отпада. Ако в следващите си серии EA и Konami успеят да пресъздадат фактора човешка грешка, когато играеш срещу компютърно управляем опонент, то евентуално можем и да говорим за единична забава.

Визуалната част на FIFA 12 е на отлично ниво – висока детайлизация, както на различните стадиони, така и на отделните футболисти. Същото се отнася и за звуковата част. Единствено можем да се надяваме на още по-разнообразни коментари във версия 2013. От друга страна, EA отново смазват с маниакално добър саундтрак. Без да блести на визуално и звуково ниво по същия начин, характерен за FIFA 12, PES 12 ще задоволи повечето играчи с афинитет към футболната игра.

И така, към кой продукт да посегнеш в крайна сметка? На кой издател да гласуваш доверие с портфейла си? От написаното по-горе мисля е повече от ясно, че FIFA 12 се откроява като лидер в кажи-речи всички важни за един развлекателен софтуер продукт от подобен тип елементи, предоставяйки стотици часове футболна забава от най-високо ниво. Не случайно, към днешна дата FIFA 12 е най-продаваното спортно заглавие до този момент, като само седмица след премиерата си продуктът на EA е попаднал в домовете на 3.2 милиона играча, а други 800 хиляди са закупили мобилната версия на играта за устройствата на Apple. От друга страна, PES 12 продължава да бъде може би единствената друга футболна симулация на пазара, която предлага повече от солиден начин на игра, плюс задоволителна визия и режимно разнообразие. В крайна сметка обаче, по-добрата онлайн услуга на EA, изключителният лиценз и безкомпромисният геймплей наклоняват доста силно везните в полза на FIFA 12. Неслучайно по-малко от месец след премиерите на двете заглавия, FIFA 12 се продава спрямо PES 12 в съотношение 25 към 1. По-категорична "голова разлика" едва ли можем да видим дори в мач Барселона - Скрита Сила (Мъдрево).

FIFA 12 и PES12 са на българския пазар за PC, PS3, Xbox 360, Wii, PSP и 3DS

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ