Най-ужасяващите балкански създания, които са всявали ужас в нашето детсво

01.11.2017, 16:30

Страх ни е и сега!

   
 
Най-ужасяващите балкански създания, които са всявали ужас в нашето детсво

Балканите винаги са били известни със своите мистични създания и легенди. Неизменна част т нашата култура са историите са страховити същества, които бродят нощем и отвличат деца и какво ли още не.  Още от малки ни плашат с баба Яга и Торбалан и това никак не ни е било забавно.

Първото създание, с което ще ви срещнем се нарича Але. То живее в реки и езера, но също така тича и дори лети изключително бързо.

Але носи у себе си огромна лъжица, за да може да яде колкото се може по-бързо. Те имат огромни глави и усти и закърнели крайници. Тук е време да споменем, че любимата дейност на тези същества е да крадат храна.

1997803

Говори се, че Але са живели през средновековието и хората са ги преследвали и убивали. Те са можели да предизвикват бури и според някои легенди са били способни да изядат слънцето.

Следващите  същества са толкова известни, че дори са писани приказки за тях. Няма по-сладко и по-безобидно създание на Балканите от Баук. Те са изключително странни и името им става синоним на всички зли същества, които се крият в тъмните ъгли.

1997804

Но за това има просто обяснение. Тяхната "лоша" репутация се е появила заради естествения им начин на самозащита, а именно сплашването.

Баук нямат остри зъби, щитове или дори дълги нокти. Просто плашат хората по изключително ефектен начин.

Чували ли сте за Дрекавац? Той всъщност е демон на мъртви некръстени мъже, който според някои истории не може да намери мир и затова преследва хора, които са му навредили.

Дрекавац е малък с космато тяло, който постоянно драска козината си, докато издава ужасен шум, смес от виене и плачещо бебе. Ако искате да се сблъскате с него, отидете на гробищата или в гората сами през нощта. Дрекавац с удоволствие ще ви поздрави.

1997800

Говори се, че той може да удуши хората в съня им. Има истории за атакувани хора, които се озовават късно през нощта в близост до гробището или гората. Той ги кара да го разхождат върху гърба си до зори.

Ако откажат, той ще ги разкъса с големите си нокти.

Сега предстои да ви срещнем с наистина ужасния Караконджул. Той е черен с червени очи и дълги ръце. Държи голяма тояга и я използва, за да бие непокорните деца, след което ги поглъща.

1997801

Това голямо същество обикновено седи на входа на къщата и веднага щом някой излезе от дома си, той хвърля парцал върху главата на жертвата, скача на гърба му и го препуска върху него през нощта.

Караконджулът оставя жертвата в адска болка или дори я хвърля от скала. Единствените ефективни оръжия срещу него са сол и хляб.

Баба Яга пък е позната на всички и изненадващо не е чак толкова опасна. Тя е беззъба баба с рог на челото и може да ти изкара акъла. Тя често е смятана за вещица, но всъщност далеч не е такава.

1997805

Любимото ѝ занимание е да плаши малките деца и освен това мирише много лошо.

Страхотно детство сме имали с тези изверги. Добре, че пораснахме и спряхме да вярваме в тях!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Направете си ваша собствена "Секс олимпиада" (+18)
5 снимки на парижки писоари от 19 век, които не скриват нищо
10 невероятни лайфхака с кенчета от газирано
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Как да защитиш телефона да не се разбие при падане?
5 абсолютно гениални лайфхака за Коледа
5 снимки на парижки писоари от 19 век, които не скриват нищо
Можеш ли сам да си бронираш колата и тя да издържи на куршумите
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta