5-те най-високи сгради в света

Burj Khalifa

Burj Khalifa се намира в Дубай и е най-високата сграда в света - 828 метра. Дизайнът на е базиран на комбинираните геометрични компоненти, характерни за ислямската архитектура. В дизайна на сградата има включени архитектурни и културни елементи, характерни за региона. Y-образната основа е идеална за хотелски и жилищни сгради, тъй като чрез нея се постигат максимален брой стаи с външен изглед и максимално оползотворяване на слънчевата светлина. Сградата се състои от три компонента, разположени около централно ядро. С нарастване на височината, в страничните компоненти са направени тераси, така че страничните компоненти стават все по-тесни до върха. Броят на терасите е 27. Най-отгоре се показва централното ядро, върху което е поставена кула. В най-високата си точка кулата се люлее хоризонтално, като прави осцилации с дължина 1,5 метра.

За да засили футуристичното впечатление комплекса разполага с двуетажни асансьори - най-бързите в света. Всеки от 57-те асансьора в сградата може да се движи с 18 м/с (близо 65 км/ч).

На първите 37 етажа има хотели, като от 9-ия до 16-ия етаж е разположен хотел "Армани". Между етажи - 45 и 124 има луксозни апартаменти. Върхът на сградата е оборудван с комуникационна техника.

Бетонната конструкция на сградата достига 155-ти етаж. Следва метална конструкция до 162-и етаж на височина от 624 метра. На 624 метра приключва официалното броене на етажите. От тук нагоре, до височина 768 метра следват още 44 етажа (продължава металната конструкция). Последната част от сградата представлява мачта, която се издига до височина около 828 метра.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ