10 хорър филма, вдъхновени от истински събития

16.04.2015, 16:14

Духове, вуду магии и канибали – все неща от ежедневието

   
 
10 хорър филма, вдъхновени от истински събития

Как се успокоявате, когато сте сами вкъщи, гледате някой безмилостен хорър и умирате от страх? Може би си казвате "Спокойно, това е просто филм." Е, имаме лоша новина, след която това изречение ще спре да ви успокоява. Замисляли ли сте се откъде сценаристите на подобни филми черпят вдъхновение? От истории, които са се случили наистина, разбира се. На всичкото отгоре се оказва, че повечето от класиките в този жанр са създадени по истински случаи.

Проверете дали вратата е заключена и вижте 10 хорър филма, вдъхновени от истински събития.

The Exorcist (1973)

Филмът: Разказва за момиче, което отприщва демонични сили, а в последствие се оказва, че е обладано от самия Дявол.

Истинската история: Твърди се, че през 1949 г. е живяло момче с псевдоним Роланд Доу, което е обладано от Дявола, а католически свещеник е натоварен със задачата да освободи демона от него чрез екзорсизъм.

The Girl Next Door (2007)

Филмът: Главната героиня е отвлечена от съседите си и е подложена на жестоки мъчения в мазето им.

Истинската история: Събитията във филма са вдъхновени от смъртта на Силвия Ликинс, която e измъчвана и убита от Гертруд Бенижевски през 1965 г. Жертвата e само на 16 години, а случаят е обявен за "най-ужасното престъпление, извършено някога в щата Индиана, САЩ".

Child's Play (1988)

Филмът: "Здравей, аз съм Чъки. Искаш ли да си играем?" - Сигурно сте гледали филми, в които главните действащи лица са зловещи кукли. В конкретния филм серийният убиец Чарлс Рей е убит от ченгетата и душата му се вселява в кукла, която убива вместо него.

Истинската история: Сценарият е вдъхновен от истинска случка, в която медицинска сестра прави вуду проклятие на кукла от детството на пациент и я превъръща в смъртоносна заплаха за него.

The Amityville Horror (1979)

Филмът: Семейство Луц се мести в новия си дом в Амитвил, Ню Йорк, а странни събития ги карат да си мислят, че нещо ужасно се крие в къщата. Тогава установяват, че имота е принадлежал на човек, който е убил цялото си семейство с брадва.

Истинската история: Филмът е вдъхновен от случай, разследван от паранормалните детективи Ед и Лорейн Уорън, за преживяванията на истинското семейство Луц. През годините има много съдебни дела, отнасящи се до легитимността на историята, разказана във филма.

The Silence Of The Lambs (1991)

Филмът: "Мълчанието на агнетата" е класика в жанра, която разказва за млада агентка на ФБР, която е натоварена със задачата да работи със серийния убиец и канибал Ханибал Лектър (Антъни Хопкинс), по залавянето на друг убиец, който одира жертвите си.

Истинската история: Убиецът, наречен във филма Бъфало Бил, е базиран на множество съществуващи серийни убийци, които одират жертвите си, преди да ги убият.

The Hills Have Eyes (1977)

Филмът: Семейство попада в пустинята сред група откачени, човекоядни, пещерни създания.

Истинската история: Сценарият е вдъхновен от легенда от 16 в., която разказва за около 1000 пещерняци, подобни на тези от филма.

I Spit On Your Grave (1978)

Филмът: Писателката Камил Кийтън отива във вилата си в Кънектикът, където е нападната и брутално изнасилена от банда местни жители.

Истинската история: Създателят на филма прави сценария по истински случай, на който е станал свидетел. През 1974 г. се натъква на жена, която е изнасилена и жестоко пребита.

Audrey Rose (1977)

Филмът: Елиът Хупър вярва, че дъщерята на млада двойка е неговата починала съпруга.

Истинската история: Доста откачено, но и този сценарий е създаден по реални събития. Романът на Франк де Фелита, по който е направен филмът, е вдъхновен от собствения му 6-годишен син, който засвирва перфектно на пиано, без да е посетил нито един урок.

Open Water (2003)

Филмът: По време на морска екскурзия водолазите Сюзън Уоткинс и Даниел Кинтнър са изоставени в пълния с акули океан.

Истинската история: Том и Айлийн Лонерган изчезват близо до Големия бариерен риф през януари 1998 г., когато компанията им без да иска ги забравя във водата и си тръгва. Два дни по-късно грешката е осъзната, но от двамата и до днес няма следа.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ