10 места, които може да изчезнат, преди да успеете да ги видите

19.08.2014, 16:43

Побързайте!

   
 
10 места, които може да изчезнат, преди да успеете да ги видите

По света има много интересни и красиви места, които със сигурност си заслужават да бъдат видени. Някои от тях обаче са застрашени от заличаване вследствие на множество фактори – я разкопки, я малоумни туристи, я пък се случили и двете наведнъж. Вижте кои са някои от най-интригуващите места в света, които са сериозно застрашени от разрушение. Ако смятате да посещавате някое от тях, на ваше място бихме побързали.

Долината на царете (Египет)

Лобното място на фараоните е вдъхновявало много авантюристи през вековете. Днес обаче Долината на царете е застрашена сериозно заради неспирните иманярски набези в местността. Заради многобройните индивиди, навестяващи гробниците, в тях се развиват множество болестотворни паразити. Египетските власти съобщават, че ако нещата продължат да се развиват така, Долината на царете ще изчезне напълно след около 150 години.

Сейшелските острови

Сейшелите представляват архипелаг от 115 острова, разположен около един от най-големите острови в света – Мадагаскар. Те са напълно безлюдни преди да бъдат открити от британците през XVII век. Днес са популярна туристическа дестинация и дом на една от най-редките риби в света – китовата акула. Заради унищожаването на плажовете и кораловите рифове обаче Сейшелите могат да се окажат под водата след по-малко от 50 години! Високата температура също вреди на местната екосистема и на животинските видове, живеещи там.

Олимпия (Гърция)

Иронично, мястото, на което за пръв път е запален Олимпийският огън, днес е заплашено най-много именно от огньове. През 2007 година избухват няколко пожара, които вземат общо 60 жертви. Тези пожари са овладени буквално на метри от историческия град, но заради глобалното затопляне и субтропичния климат в Гърция пожарите около Олимпия стават все по-често явление и не се знае докога люлката на Олимпийските игри ще остане върху лицето на Земята.

Островите Галапагос

Всеки що-годе заинтересован от биология знае, че именно след наблюденията си над живота на Галапагос Чарлс Дарвин създава своята теория за произхода на видовете. Тук живеят повече от 9000 животински вида, като някои от тях не се срещат никъде другаде. Те обаче са заплашени от постоянно нарастващия брой на туристи и бежанци, чиито домашни животни изяждат храната на "диваците", а плъховете също не помагат в тази насока.

Комплексът Херсонесос (Украйна)

Херсонесос е гръцка колония, основана на Кримския полуостров между 300 и 200 г. пр. Хр. Местните обаче са в постоянна война със скитите и римляните, като в крайна сметка са покорени от вторите. През V век повечето от античните сгради са разрушени след като християнството става господстваща религия. Дори присъединяването към Византийската империя не спасява града от номадските набези. Векове по-късно Съветският съюз реконструира града, но в днешно време той отново е заплашен заради конфликтите в Украйна.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ