Съветите за професионално развитие на Шекспир

   
 
Съветите за професионално развитие на Шекспир

Никой майстор на перото, жив или мъртъв, не се взира по-прозорливо в дебрите на човешкото поведение както поетът Уилям Шекспир. С несъмнената си способност да назовава човешката амбиция, отмъстителност, похот, желание и нужди, той дава изключително точни напътствия по пътя към успеха, лидерството и постигнатите цели. Ако се доближите поне малко до силата на острия език и самоконтрола на мълчанието, с които толкова умело си служи Шекспир в произведенията си, несъмнено ще направите крачка към така желаната позиция в службата. Тайната се крие в това да избирате точния момент и правилните методи. Както щастието в пиесите на Шекспир, успехът в бизнеса идва в различни форми и ние можем да извадим ценни съвети от текстовете му.

В комедията "Както ви харесва" меланхоличният Жак казва следното: "Да, този свят е сцена, /където всички хора са актьори /и всеки има миг, в който трябва /да влезе и излезе". В неговите думи се крие много полезен съвет. На всеки му се налага да играе много роли (включително и на безмълвния, внимателен слушател) и това е жизненоважно за растежа в службата. Имайки предвид какво казва Жак, ще се спрем върху думите на още един шекспиров герой – Полоний (Съветникът на краля в трагеднията "Хамлет" и бащата на Лаерт), който дава ценни напътствия на сина си, преди да го изпрати да учи в странство. Те са приложими към всеки млад професионалист, който иска да намери бързо своето място в непредсказуемия свят на бизнеса.

Предлагаме ви пет мъдри и вечни съвета, взети направо от шедьовъра на Шекспир, които ще послужат чудесно на всички, които искат бързо да направят кариера.

"Не давай глас на зрелите си мисли..." 

Това е наистина основен бизнес урок и е много прост – помислете няколко пъти преди да говорите. Това важи най-вече, когато започвате да се изкачвате по стълбицата. Трябва да избирате битките си внимателно и мъдро. Внимавайте каква е публиката ви, гледайте кой ви слуша и взимайте предвид неговите вкусове. Не забравяйте също и още от самото начало на своя път да си поставите ясни цели, но в никакъв случай не ги разгласявайте на всеослушание, освен ако амбицията не е най-важното качество, което се изисква от служителите в офиса.

"Но дланите недей да си протриваш

от ръкостискания с още голи,

недоизлюпили се запознанства."

Стойте далеч от заблудени индивиди на работното място, които разпространяват злобливи клюки. Също така не взимайте страна в междуособиците в офиса, а се концентрирайте върху целите си. Вършете си работата, но и не пропускайте добрите възможности, когато ви се отдадат.

"Удостоявай със слух мнозина, но малцина — с глас..."

Независимо с кого говорите, изпълнителния директор или нощния пазач, слушайте внимателно. Осмислете чутото и тогава отговаряйте. Може и да е трудно, но не формирайте отговорите си преди да сте чули всичко, което има да казва отсрещната страна. По този начин ще внимавате в разговора до края. Използвайте новата информация, като преценявате кое е важно и от кое няма да имате полза (поне засега). Взимайте разумни решения с кого ще обсъждате идеи и мисли, винаги бъдете нащрек каква и чия информация споделяте.

"Недей да даваш и да взимаш взаем..."

В зависимост от ролята и отговорностите ви бъдете внимателни каква информация давате на началника си, особено ако държите на доверието на колегите си. Може би е най-разумно да залягате над работата, без много да перчите гребен. Когато все пак ви се наложи да споделите плодовете на знанието и мъдростта, не давайте цялата кошница. Важно е да запомните, че личният живот си е личен – него предпазвайте и дръжте настрана. Не участвайте в заговори, клики или лагери.

"И най-важно: бъди на себе си във всичко верен..."

Тази последна заръка на Полоний е събирателна за всичките му бащински съвети, тя също е и важен компонент от това да разберете какви са целите ви, къде да влагате силите си и как да правите нужното за кариерата си. Бъдете верни на себе си и в службата. Ако вярвате в трудолюбието и качеството на работата си, борете се в тяхна защита без да отстъпвате, но и без да се държите арогантно. Бъдете наясно с вашата роля, отговорности и цели и се придържайте към тях, докато им дойде времето. Ако това не се случи на сегашната ви позиция, имайте търпение, нещата ще се променят. И най-важното – в духа на истински Шекспиров герой – не заблуждавайте и не лъжете, защото това ще ви изиграе лоша шега по-късно.

Източник: AskMen

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ