Най-любопитните факти от всемирната история на мустаците

08.11.2017, 09:00

Заеше ли, че през XIX век най-много се е използвала чашата за мъже с мустаци

   
 
Най-любопитните факти от всемирната история на мустаците

Ако днес е страшно модерно мъжете да ходят с бради, то в миналото далеч не винаги окосмението на лицето се е ползвало с такава популярност. Разказваме...

В Древен Рим, например, мустаците са се презирали. Бръсненето е било задължителен елемент от хигиената на мъжа. Не е било трудно, защото изключително са държали на хигиената – бани и процедури имало навсякъде. Египтяните също не са се радвали на мустаци, виж, брадички и шантави прически – може, мустаци – апсурт.

Номадските племена били точно обратното. Доста разбираемо, защото от толкова пътуване кога да се бръсне човек. Печенеги и хуните са смятали мустаците за символ на мъжественото (колкото по-големи, толкова по-бързо изплащаш ипотеката за коня).

През Средновековието най-влиятелните и богати мъже също ходят гладко обръснати. Достатъчно е да погледнеш, който и да е Средновековен портрет – мустаци няма.

"Мустакиадата" започва да се насърчава от кралица Виктория в Англия и се започват какви ли не мустаци по-форма и дължина.

1999977

За да ги спасят от неудобството, което носи окосмението на викторианците им се предлагат какви ли не различни атрибути. Например, чашки и лъжици за мустакати. Всичко само, за да се запази лицевото достойнство на мъжа.

През XX репутацията на мустаците започва да се скапва. Няма да обвиняваме в това Сталин, Хитлер и други мустакати тирани, но и да отричаме вината им също няма... Даже Чаплин не можа да оправи нещата.

И ето неочаквано XXI век отново върна мустаците. Този път мустаците не са свързани с кисело зеле, жигула и живот в панелка, а с романтизма на викингите. Популярни започнаха да стават образите на бруталния дървосекач, закачливия хипстър и прочие...

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Състезание: Tesla против Mercedes-AMG E63 (ВИДЕО)
Нова оптична илюзия! Още един повод да не вярваш на очите си!
Състезание на мраморни топчета: по-епично от F1!
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Най-добрите гифчета от изминалата седмица + щанги, дупе и едно пияно ретро гифче
Най-якият начин да прецакаш приятел с часовник!
10 неща, които хората мразят повече от всичко
Топ 10 на най-гледаните видеа за 2017 година 10
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta