Вени Попова за постиженията и постоянството в косплея

16.06.2017, 09:00

"Искам да покажа на хората нещо, което те харесват и да ги докосна"

   
 
Вени Попова за постиженията и постоянството в косплея

Вени Попова е на 23 години и нейната страст е косплейът – изкуство, в което обикновените хора се преобразяват в любимите си герои. В аниме средите тя е по-известна като Pruska, което идва от Пърси Джаксън като псевдонимът символизира женския облик на героя.

Вени учи информатика в Софийския университет, а в свободното си време изработва бижута, чоукъри и котешки ушички. Обожава да чете като любимият ѝ жанр е фантастиката. Според нея в България има много талантливи косплеъри и държавата ни е на много високо ниво в тази област.

Нейната специалност са роклите, които изискват повече детайлност и изпипване на нещата.

Доста се впечатлява от брони и се радва на механични костюми, които са много модерни в момента.

Можете да се запознаете отблизо с изкуството на Вени на ON! Fest на 24 и 25 юни в Интер Експо център в ON! Anime Зона!

Как се запали по косплея и японската култура изобщо?

В началото започнах да гледам анимета, които даваха по телевизията. След това отидох на ON! Fest, там видях косплеъри и доста се запалих. Една моя много добра приятелка ме покани да участвам в група с нея и всъщност така започна всичко.

1929068

От колко време се занимаваш с косплей?

Може би от 2011 година. От около 5-6 години.

Кое е най-голямото ти постижение в тази област?

За нас голямо постижение е да печелим състезания, които са международни. Била съм конкретно на две такива състезания. Едното беше тази година в Португалия - Cosplay world masters,  а другото беше преди две, три години на Euro Cosplay, което се провежда в Лондон.

1929064

Сама ли изработваш костюмите си?

По принцип в косплея всеки изработва сам нещата си. Освен това ние правим и сценичното си представяне, ние монтираме сами клипове и музика. Абсолютно всичко изработваме сами - от шиене до различни оръжия. Точно това е самият spirit на косплея.

Колко време отнема изработката на костюм и кой е най-сложният, който си правила?

Различно е. Правила съм костюм за една седмица, за един, два дни, но има и костюми, които са ми отнемали по 6 месеца. Най-големият ми беше този от Португалия, по който работих 3 месеца нонстоп по 12, 13 часа на ден. Той е фигурка на дракон от играта Monster hunter – дракон с 14 крила, 2 огромни ръце и броня. Имаше и шиене.

1929065

Беше много трудно за мен, тъй като аз си падам предимно по роклите. Това е първият ми такъв косплей и мисля, че опитът беше успешен.

Кой е любимият ти косплей, който си изпълнявала?

Има един герой от аниме, с когото се представих в Лондон - Sakura Hime от Tsubasa chronicles. Това е един от най-добрите ми пърформанси и най-добрата ми рокля, тъй като беше много изпипана като за международен ивент и беше доста по-детайлна от останалите ми костюми.

Също така бях правила Battle princess Снежанка, което е модерна версия на Снежанка. Тя беше насочена към сегашното поколение и е едно от най-любимите ми представяния.

Печелила ли си награди и какви?

Те са доста. За мен са важни наградите на публиката, защото искам да покажа на хората нещо, което те харесват и да ги докосна. Затова тези награди са най-важни за мен, а другите не чак толкова.

1929070

Какво да очакваме от теб на ON! Fest?

Изненада! По принцип не пазя изненади, но този път реших да е нещо по-модерно и по-лесничко.

Какво ще посъветваш начинаещите косплеъри?

Трябва да са много постоянни, да имат много голямо желание, да не започват с нещо много трудно, а с нещо лесно и малко, за което могат да си набавят материали отвсякъде. С времето ще се научат, но най-вече трябва да се забавляват на сцената. Това е най-важно за публиката.

1929063

Какъв косплей би искала да направиш в бъдеще?

Доста са. Засега съм се насочила към нещо по-известно с броня. Tyrande от Heroes of the storm е следващият костюм, който планирам. Не се знае кога ще е готов, надявам се скоро. Ха-ха! Ще е нещо с по-голяма известност и с повече броня.

1929073

Кое е най-важното, което хората трябва да знаят за косплея?

Ние сме аматьори и това ни е хоби. Ние го правим за публиката и за самите себе си. Не го правим с никаква професионална цел.

Също така ние се учим сами, от Интернет, един от друг. Нямаме опит на сцената, което ни кара да сме малко по-притеснителни. Но мисля, че всичко това се гради с времето.

Мога да кажа, че нивото на България е много по-високо в сравнение с другите страни на Балканите. Била съм в Румъния и знам как стоят нещата там. Ние сме номер едно!

1929066

Комуникираш ли с хора от "старата школа” косплеъри и с какво според теб се различаваш от тях?

Да, комуникирам, макар, че от тях останаха много малко. Сега навлязоха нови материали. Тези, които имаме в България не са такива като в чужбина и ние сме свикнали да изработваме костюмите с нещо много просто като картони.

Косплеърите от новото поколение използват новите материали, докато старите изработват костюмите си от всякакви странни неща като бутилки и каквото още се сетите. С тях се съветвам най-често за различни техники, които мога да използвам и се надявам да продължат, защото са наистина много добри. Успяват да усъвършенстват труда си, което е много готино.

Кои са най-често допусканите грешки в косплея?

Грешки винаги се допускат. Всеки костюм ти носи нещо ново, което можеш да научиш, защото има страшно много техники - от занаятчийство, дърводелство, шивашки до всякакви арт неща като рисуване, работа с глина.

Когато не сте работили с дадени материали е сигурно, че ще допуснете някаква грешка. Никога не се получава от първия път. Аз успявам от втория или третия път да направя разни неща. Но е хубаво да се съветваш с други хора и с Интернет, за да не допускаш тези грешки при изработката.

Също така грешки на сцената има много, защото изработваме костюмите си в последния момент. Когато правиш костюма си във вечерта преди ивента, ти нямаш време да репетираш за сцената. Когато излезеш просто импровизираш, но когато нямаш опит, това не е ок.

1929069

Участваш ли в групи или само в ревю?

Има и ревю, и групи. По време на ревюто пак можеш да изпълниш сценка, защото имаме някакви определени минути на сцената, в които трябва да представим персонажа си по какъвто и да е начин. Някои хора просто излизат и се разхождат по сцената, което не е особено впечатляващо. Има много хора, които разказват истории за персонажа си.

Групите са доста често срещани. Аз предпочитам група, защото цялото внимание не е насочено към мен и ако се случи нещо, няма да гледат само мен.

В момента бойните сцени са много интересни. Това не са истински бойни сцени, а т.нар. изкуствени като по филмите. Много е забавно, на хората много им харесва.

1929067

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Идиотски тен, който се получава, когато ходиш със скъсани дънки!  11
Ето кой е най-непопулярният ден за секс!
Особености на руските селски празници!  15
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Искаш да излизаш с привлекателни жени? Изглеждаш ли добре, си спечелил половината битка!
Най-добрите смешки от социалните мрежи до сряда!
Как да впечатлиш баща й?  5
Централен затвор Гитарама, Руанда: Ад на земята
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta