Петър Евтимов: Еърсофтът е тактическа страст  29 Виж всички снимки

03.12.2013, 12:25

От първо лице за адреналина, оръжията и военната подготовка

   
 

Еърсофтът - адреналин, динамика, емоции... Създадена за нуждите на военните, тази игра бързо навлиза в цивилния живот като печели все повече фенове с реалистичното си пресъздаване на реални бойни действия. Ако се чудите какво е усещането да сте на бойното поле и около вас да летят куршуми или просто искате да убиете шумния си съсед - това е начинът. А ти записа ли се доброволец?

Всяка събота група ентусиасти в пълно бойно снаряжение се събират в изоставена текстилна фабрика до Банкя, за да разиграят истински екшън, по нищо неотстъпващ на този от снимките на "Непобедимите". За да научим повече за този екзотичен спорт, ще ви запознаем с един от участниците в престрелката - Петър Евтимов.

1124827

Да започнем с няколо думи за теб?

Казвам се Петър Евтимов и се занимавам с много неща. Управител съм на нощен бар, компютърен дизайнер и още много, това ми е от зодията явно - близнаци съм (смее се).

Разкажи за еърсофта и как се забърка с него?

Съвсем случайно - един приятел ме заведе и... беше любов от пръв поглед (смее се).

Хората често бъркат пейнтбол и еърсофт. Какви са разликите?

Пейнтболът е с по-големи топчета, пълни с боя и оръжията не приличат на истинските, а са с произволна форма. Също така темпът на стрелба е различен. Докато при еърсофта всичко е едно към едно с реалните бойни действия. Всяко оръжие, което се използва в армията, има съответния аналог в еърсофта. На външен вид истинските оръжия и тези за еърсофт са напълно идентични, разликата е само в това, че едните стрелят с малки 6-милиметрови топчета.

1124837

В този ред на мисли еърсофтът е повече спорт или военна дисциплина?

Значи, еърсофтът е възникнал от нуждата на военните да тренират, без да се изпоизбиват помежду си с истински патрони (смее се) и е един вид симулация на бойни действия. Има няколко вида симулации, една от тях е с жилетки с лазерни маркери - Laser tag, но тя е неудобна, защото трябва да уцелиш противника в датчика, за да маркира попадение. Докато при еърсофта можеш да стреляш по цялото тяло и се усеща много добре. Остават синини (смее се). Въпреки това, за разлика от пейнтбола, където имаме следи от боя и Laser tag-а, където пищят датчици, при еърсофта се разчита на честността на играчите да си признаят , че са уцелени.

1124840

При средновековната фехтовка имаме нещо наречено "цветето на боя", което са следите от мечовете, останали по тялото, при вас какви са пораженията?

Има синини доста, даже понякога се стига и до кръв, ако играчът бъде уцелен от по-къса дистанция. Ние го избягваме, играем с  маски. Няма много инциденти, но понякога се случва да има по едно избито зъбче. 

Но като цяло не се стига до инциденти с летален изход (тук и двамата се смеем)?

Не, не, инцидентите са рядкост.

Б.А. Както в последствие успяхме да се убедим от първо лице, най-честите травми са охлузвания по тялото, получени в резултат на прилива на адреналин и последвалите акробатични изпълнения... :)

1124838

Добре, какво е положението с този спорт у нас?

Когато започнах, си мислех, че в София има един еърсофт клуб, но се оказа, че има два, които после се разделиха на още по два. Проблемът е, че, както във всички български дейности, има много вождове и малко индианци... Но това всъщност не е лошо, защото, както при реалните видове бойни действия, има битки с различна интензивност. Докато бях новак, а може би, още съм (смее се), харесвах повече динамичните престрелки с много адренали, много стрелба... Докато играчите, които са играли повече време, харесват игри с повече тактика, повече обикаляне - симулация на дълги военни действия. Точно оттам идва и разделението.

1124830

Организират ли се състезания?

Повечето областни градове в България имат клубове по еърсофт и се събираме на т.н. "голяма игра", която е обща за цяла България с над 100 участника. Става много интересно, няколко дена на палатки, огън, екшън...

А международни игри?

Всяка година се организира в Чехия, в скандинавските страни. Участват 1 000 до 5 000 души, БТР–и, хеликоптери, които са осигурени от армията на съответната страна. По европейски програми се отпускат пари за финансирането на подобен род събития и си става абсолютно истинска битка. 

1124829

Как протича една обикновена игра?

Разиграваме сценарии, които са 1:1 с реални военни тактики. Използваме радиостанции, чрез които се координираме. Разделяме се на отбори, преди играта се избира и командир. Всяка игра си има сценарий. Например: разбил се е хеликоптер на НАТО с много ценна информация, руснаците са разбрали и напредват към хеликоптера, а ние трябва да го защитим. Играем и стандартни игри с пленяване на флаг, задържане на позиция за определено време. Обезвреждане на бомби, дори си имаме един луд техник, който изработва много реалистични бомби с кодове и таймери.

Скъп спорт ли е?

Пушка за начинаещи започва от 300 лв, като оттам нагоре цените на качествените оръжия могат да достигнат до 1 000 долара и нагоре. Униформата съм си я купувал от крайпътна военна сергия за 40 лв. Топчетата са около 20 лв и могат да ти стигнат за повече от 3 екшън игри или за целия сезон ако играеш тактически игри. Другият консуматив са батериите за електромоторчетата. Разбира се, като всички мании, които имаме, и оръжията за еърсофт могат да се тунинговат и ъпгрейдват, което носи допълнително удоволствие.

1124842

Какво ви дава и на какво ви учи еърсофтът?

Бързина на реакция, рефлекси, издръжливост. Откакто почнах да тренирам еърсофт, се постегнах, а аз съм си доста килограми (смее се). Тичане, приклякане - такива действия, които в реалния живот няма как да ги извършиш и натоварваш съвсем различни мускулни групи. Пушката ми например е 4,5 кг и самото тичане с нея е достатъчно. Освен това нося тактическа жилетка, пистолет, компас, четири пълнителя за пушката и два за пистолета, нож, манерка, резервни топчета, очила и маска. С всичко това трябва да приклякаш, да залягаш и да се прикриваш...

Практикуваш един тясно свързан с армията спорт, какво ти е мнението за казармата, трябва ли да я има?

Задължително трябва да има поне три месеца военно обучение - да се спи в казармата, да се яде в казармата, да чуеш командите на командира, да се научиш да се подчиняваш. За младите хора това е такъв житейски опит, който им помага след това в живота. Не можеш да се научиш да командваш, ако преди това не си се подчинявал. Лично аз съм много доволен от казармата, която изкарах.

1124850

И за финал - как е представено дамското съсловие в играта?

Ами не е много популярен. Понякога идват дами, гледаме да не ги целим много, но за сметка на това те ни целят много лошо (смее се). Жените са добри в този спорт - точни са, мислят бързо и имат спортна злоба. Стават за войници определено. Неслучайно в много страни има снайперистки взводове, съставени изцяло от жени.

Още екшън снимки от милитаристичната забава можете да разгледате в галерията.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 12
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 10.12.2013 | 15:36
12 Много зарибяваща игра. :)
от Не е посочен | 09.12.2013 | 11:50
11 Изглежда интересно наистина, обаче мен хич не ме грабват тези игри, пъзльо съм хаха :)
от Не е посочен | 09.12.2013 | 11:45
10 Сигурно е много готино да играеш .
от Не е посочен | 05.12.2013 | 12:31
9 Изглежда много интересно ,
от Не е посочен | 04.12.2013 | 12:33
8 Сигурно е много забавно .
от Не е посочен | 04.12.2013 | 10:22
7 Нещо не ме грабват тези игри.
от Не е посочен | 04.12.2013 | 09:23
6 това не е по моята част
от Не е посочен | 03.12.2013 | 16:48
5 Ето страница на групата по AirSoft във фейсбук - https://www.facebook.com/groups/628733723839856/
от Не е посочен | 03.12.2013 | 16:43
4 https://www.facebook.com/groups/628733723839856/ Това е групата във ФБ за Еърсофт.Който му се играе да заповяда :)
от Не е посочен | 03.12.2013 | 15:47
3 Много готино, искам да пробвам .
от Не е посочен | 03.12.2013 | 14:44
2 не ме кефи
от Не е посочен | 03.12.2013 | 14:39
1 Много интересно.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ