Вижте какво представляват традициите Konaki Sumo и El Colacho!

17.08.2018, 12:00

Общото между двете - включват бебешори

   
 
Вижте какво представляват традициите Konaki Sumo и El Colacho!

На Запад сме свикнали да гледаме на световното културно разнообразие с капка възхищение и любопитство. Докато редица традиционни празници споделят една и съща форма на поведение, която ни се струва симпатично екзотична, например ядене, пиене и танцуване, съществуват традиции, които могат да ни накарат да се почувстваме по леко особен начин. Ето и две от тях. 

2087679

Чували ли сте за Konaki Sumo? "Konaki" е японската дума за плач, а сумо, разбира се, е традиционната японска борба, по време на която двама тежкотоварни борци се опитват да се изблъскат извън ринга. Ако вече сте започнали да си мислите, че Konaki Sumo е форма на спорт, по време на която един грамадан цели да разплаче друг, грешите. 

По време на тази 400-годишна традиция, наистина има замесени грамадани, но и малки бебета. Двамата сумо борци застават лице в лице със своите бебета и чакат да видят кое бебе ще се разреве първо. Дори има и свещеник, който крещи и маха на бебетата. Ако и двете бебета започнат да плачат по същото време, победителят е това, което реве по-силно.

Цялата тази традиция е базирана върху една японска поговорка: "naku ko wa sodatsu". Или, както бихме я превели на български, "плачещите бебета растат бързо". Японците вярват, че колкото по-силно плаче бебето, толкова повече богове ще го чуят и ще го благословят. 

2087681

Ако тази традиция ви се струва странна, чакайте да чуете за El Colacho. Традицията е микс от езически и католически ритуали, които се практикуват в Испане поне от 1620 година. Бебетата, родени в предходната година, биват наредени на матраци из улиците на града, а мъже, маскирани като дяволи, ги прескачат. Подобно на кръщение, практикуващите вярват, че дяволът поглъща греховете на бебетата и им осигурява защита от болести и нещастия. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

10 примера за алтернативното използване на дрелката
7 много хитри начина да скриеш парите!
Нови 40 полезни лайфхака за всеки ден!
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Най-добрите смешки от социалните мрежи до сряда!
Нови 40 полезни лайфхака за всеки ден!
Неща, които никога не трябва да прави истинският мъж!
30 необичайни лайфхака, които ще променят живота ти!
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta