Още 7 неща, които трябва да знаете за бебето

22.02.2016, 19:00

Важно е!

   
 
Още 7 неща, които трябва да знаете за бебето

За всички майки и татковци, които наскоро са навлезли или ще навлязат остро в родителството, споделихме 10 неща, които трябва да знаете за новороденото бебе. Тъй като тези неща изобщо не изчерпват темата, продължаваме по същество с още 7 важни факта за бебета, особено момчета.

Бебето е скокливо

След като е стояло в една поза цели девет месеца, нормално е малкото човече да иска да се разгъне и не иска нищо да го ограничава. Ще се учудите каква сила притежава то, ако е увито и за минути успее да отхвърли "оковите" на пелените или спалния чувал. По-късно, щом започне да се обръща по корем и да пълзи, ще започне и да скача. Ще се чудите откъде я взима тази енергия да подскача и да се смее така силно. Отговорът е един - от вас. Радвайте му се и му вземете бънджи. 

Бебето е много гладно

Особено през първите дни след раждането, храните бебето по часовник. Но то пак може да плаче между храненията, защото е гладно. Бебетата които са кърмени, ядат по-често дори, защото кърмата се преработва по-бързо от организма им и искат още. А бебето ви иска да яде толкова често, защото през първите седмици след раждането си то расте най-интензивно. 

Ръцете и краката му са студени

Преди да надуете парното на макс, проверете тялото на бебето - ако то е топло и розово, на бебето не му е студено. Просто кръвоносната му система все още се развива и в момента доставя кръв до по-важните органи. Може да отнеме три месеца, докато крайниците му са вече идеално кръвоснабдени и не са студени.

Акото му е много рядко

Ако бебето е на кърма, е нормално изпражненията му да са по-редки. По принцип бебета, хранени с адаптирано мляко имат по-гъсто ако, но не е задължително. Освен това някои бебета в първите седмици след раждането акат много често, едва ли не след всяко хранене (кърмените бебета), а други - няколко пъти в седмицата. Но не се притеснявайте, ако няма период от над 72 часа, в които бебето не е акало. Ако честотата, консистенцията или цветът на изпражненията се промени рязко обаче, обадете се на доктора.

Бебето много киха

На нас ни се струва, че това е особено мъчително за бебето и се притесняваме, когато киха, но не трябва. И не означава, че се разболява, просто това е единственият начин за новородените бебета да прочистват носа си.

Бебето диша странно

Всички родители, които за първи път се сблъскват с толкова малко бебе, ходят периодично да проверяват дали бебето им диша и се плашат, защото им се струва, че то не диша равномерно. Пауза в дишането при бебетата до 20 секунди се счита за нещо нормално, особено през първите 6 седмици, ако е по-дълга, обадете се на лекар.

Бебето плаче за всикчо по един и същи начин

Казват, че майките знаели инстинктивно за какво плаче бебето. Но не е така. Те се научават на това. И бащите могат да се научат, но е факт, че бебето плаче по един и същи начин, независимо какво иска. Да преговорим: Когато бебето плаче, проверявате - дали е напикано, дали е наакано, дали е гладно, дали му се спи. Това са най-честите причини, а вие вече знаете как да се справяте при тези ситуации.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ