Нашите кюфтета се правят лесно

08.11.2020, 10:00

Доста лесно!

   
 
Нашите кюфтета се правят лесно

Ние по никакъв начин не сме Иван Звездев и Ути, но знаем това онова за готвенето, колкото да не останем гладни. Определено яйца на очи е нашият специалитет, но един истински мъж знае, че ключът към успеха се крие в мръвката.

Пържолите са ясни - режеш на две, на три, начукваш с чука, слагаш малко подправки и мяташ на скарата. Виж кюфтета са малко по-сложни, но не чак толкова, затова са и едно от малкото неща, които можем да приготвяме по бърз, лесен и вкусен начин.

Продуктите:

800г кайма (за предпочитане да ви я смелят на място в магазина, те там на щанда знаят кое месо е най-хубаво, и ако може да е смляна на по-едричко)

по 2 чаени лъжички - смлени кимион и черен пипер (може кимиона да е повече за сметка на черния пипер – въпрос на вкус, ние предпочитаме пиперчето, че да е леко по-лютичко, ако сте фенове на пикантното сложете и настъргано люто чушле, но не прекалявайте)

1 глава кромид лук или 2-3 стръка зелен лук (прясното си е прясно)

1/4 връзка магданоз (ама, от нашия личен опит, може и без него, даже май направо го махаме)

щипка кориандър (за глезотийка)

един тиган/скара

дървена шпатулка или две за по-лесно

голяма купа или тенджера

Приготовление:

1. Лукът и магданозът се нарязват на ситно (казахме, че този магданоз си е загуба на време и усилия).

2. Всичките продукти, без тигана и шпатулите, се изсипват в голямата тенджера, след което с ръце се омесват в хомогенна т.е. едноцветна и еднотипна смес.(първо лука и магданоза, бъркате, бъркате, после подправките, пак бъркате)

3. От тази смес се приготвят суровите кюфтаци, които правите както едно време правихте топчета от пластелин. Вземате средно количество каймена смес в шепа, овалвате я на топче, след което я сплексвате, така че да прилича на кюфтетата в магазина, ама по-хубава. За по-лесно ги правете с мокри ръце, за да не се разпилее каймата. От тази смес би трябвало да се получат около 18-20 кюфтета

4. Ако ще мятате кюфтенцата на скара ги намазнете леко с олио, за да не залепнат. В една чаена чашка сипвате олио и с пръсти го нанасяте леко от двете страни на всяко кюфте. Май може вместо олио да ползвате зехтин, но това не сме го пробвали.

5. Пак за скараджиите. Скарата се нагрява предварително много добре и се намазва леко с мазнина. Ползва се парче сланина или марля потопена в мазнина.

6. Мятате кюфтетата, които обръщате при печенето без да ги пробождате т.е. с тези дървените неща, за които споменахме по-горе. Отделете по 3-5 мин на всяка страна на кюфтетата.

7. Ако сте решили да ползвате тигана - препоръчваме тефлонов, който няма нужда да мажете с мазнина, но също като скарата трябва да нагреете предварително и то силно. Останалото е същото.

8. Яжте! (за да останат топли докато направите всичките можете да ги складирате в съд, който има похлупак и се затваря плътно - тенджера от някакъв вид може и от онези стъклените)

Питиетата:

На нас много ни вървят със студена биричка, но ги хвалят и с червено винце. Наздраве и приятен апетит!

П.С. Рецептата може да се ползва и за "семейна" вечеря(не бъдете алчни 18-20 кюфтета само за вас?!), ако искате да впечатлите половинката, че да ви пусне ... после да гледате мач с тайфата, или просто решите съвсем джентълменски веднъж да я отмените в кухнята.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 02.04.2013 | 12:42
1 а къде са ви яйцата,без тях вкусйт не е същия............
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ