Бащи у дома

20.08.2018, 10:00

Или плюсовете от бащината грижа за децата

   
 
Бащи у дома

Когато човек мисли за родители, които остават у дома, за да се грижат за децата си, почти винаги майката е тази, която идва наум. Броят на бащите, заемащи същата функция обаче се увеличава прогресивно. Засега те съставляват малко под 20% от родителите, които не работят извън домашните условия. 

Това не е занимание, за което учите в университет, нито пък можете да го научите в някой онлайн клас. Също така не е нещо, за което много млади мъже си мечтаят, но пък е нещо, което често произтича от житейските обстоятелства. Това е нещо, което изисква 100% учене в движение и може да е стресиращо и досадно, колкото всяка една работа от 9 до 5.

2088019

Мъжете родители, които заемат подобна позиция в дома, често се оказват обект на критично отношение. Мненията на другите хора могат да накарат бащите, избрали този начин на живот, да се чувстват като аутсайдери в  света на отглеждането на деца.

Най-голямата стигма е, че подобни занимания не са мъжки. Мъжете, напротив, трябва да са глави на семейството, а това означава да печелят парите. 

Проучвания обаче показват, че през първите пет години от живота на детето ролята на бащата е по-влиятелна от майката в това как детето се научава да управлява своето тяло, да се ориентира в социалните обстоятелства и да играе. Освен това, проучване от 1996 г. от университета "Макгил" установи, че единственият най-важен фактор за развиване на емпатия у детето е бащинското участие в грижите. 

2088020

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Брутално ненормални обложки на индийски комикси!  20
График на епизодите от последния сезон на Игра на тронове!
6 най-лоши технологии на XXI век
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
6 души споделят за най-странните си детски заблуди
Познай страната, в която жените имат най-големи гърди!
6 най-лоши технологии на XXI век
Куче, което не изпълнява никакви команди стана "звезда" на състезанието
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta