Новата батерия на Tesla: Революция в енергоспестяването

11.05.2015, 18:59

Ще може да захранва с електричество целия ви дом

   
 
Новата батерия на Tesla: Революция в енергоспестяването

Бъдещето със сигурност е в електрическите автомобили. Индустрията се развива с голяма скорост, а основен принос за това има Tesla Motors, под ръководството на иноватора Елън Мъск. Tesla е една от водещите компании за производството на електрически автомобили, които се задвижват от индукционни двигатели, а освен това проучва активно и експериментира с устойчива енергия.

Последното изобретение на Tesla обаче дава заявка за голяма крачка напред в енергоспестяването, след представянето на Powerwall Tesla Home Battery – батерия, която съхранява енергия за по-късно използване. Според Елън Мъск, тази батерия е липсващото звено, което ще оптимизира напълно използването на слънчевата енергия , като я съхранява за моменти, в които слънцето не свети. Засега тя ще идва в два варианта - версия с мощност 7 и 10 киловатчаса. Освен батерии за домакинствата, калифорнийската компания ще произвежда и настройващи се акумулаторни системи, които могат да захранят малък град.

Домашната литиево-йонна батерия може да снабди с електричество целия ви дом. Освен от слънчева енергия, тя може да се зарежда и от битовата мрежа. Устройството тежи 100 килограма, дълго е 130 сантиметра, широко е 84 сантиметра и е дебело само 18 сантиметра. Цените са достъпни и зависят от мощността на батерията.

1503339

Имайки предвид, че соларните компании и производителите на батерии от години търсят ефективни начини за задържане на енергията, идеята на Tesla идва в подходящ момент, а според самия Мъск целта ѝ е да промени коренно начините, по които светът използва слънчевата енергия. С усъвършенстването на този уред, комбинацията между соларен панел и батерия, в която да се съхранява неконсумираната веднага енергия, има потенциал да направи всяко жилище независимо от електропреносната система.

Разбира се, новото произведение на Tesla все още не е стигнало до България и се разпространява само в САЩ. Надяваме се обаче, скоро и тук да имаме възможността да се възползваме от този уникален уред и успешно да се преборим с енергийния монопол!

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ