Как да поддържаме кожените дрехи

   
 
Как да поддържаме кожените дрехи

Когато имате дреха от истинска кожа, се налага да се грижите за нея като за любовница. Кожата, за разлика от другите материи, има характер, който се проявява в зависимост от това как я почиствате и третирате. Това е все едно да носите празно платно за рисуване, което получава своя собствена шарка с течение на времето, образува специфична патина, променяща външния му вид в зависимост от това как се отнасяте с него. Всъщност до голяма степен видът на кожената дреха зависи от нейния собственик. Затова в следващия материал ще ви предложим няколко основни съвета за това как облеклото ви от естествена кожа да изглежда винаги добре. 

Почистване

Почистването на кожата е много важно. То не се изчерпва с това да се премахва повърхностната мръсотия и петна. Нужна е по-дълбока обработка, за да се изчисти самата тъкан. Основният начин е да вземете вълнена кърпа без власинки, да я потопите в слаб почистващ препарат и внимателно да изтъркате кожата. Ако имате по-грапави петна или нарушения на целостта на кожата, вместо почистващ препарат използвайте масло от норка или друг заздравител за кожени изделия. Винаги правете малки кръгообразни движения и почиствайте цялата дреха, а не само отделни части. Уверете се, че кожата е напълно изсъхнала, преди да я облечете.

Необработена кожа

Необработената кожа (или както още се нарича - естествено дъбена кожа) пристига почти в натурален вид в магазина. С други думи, това значи две неща – първо, има голяма опасност да я увредите необратимо с някое петно и второ, това ви дава възможност сами да изберете нюанса и шарката на дрехата.

Най-лесният начин да предадете "тен" на дреха от натурална кожа е да я изложите на слънчева светлина за няколко дни. Това ще запечата топлия отблясък на тъканта и щя я консервира. Ако искате по-специфичен цвят, дайте якето си на кожар за боядисване и после го носете нормално. Цветът ще се променя с времето, докато накрая не достигне до истинския си нюанс.

Третиране и поддръжка

Тази част е много важна. След като кожата е естествен материал, тя ще изсъхва с течение на времето и, ако не вземете мерки, в крайна сметка това ще я унищожи. Понякога хората носят напукани и продрани кожени дрехи, просто защото не са полагали нужните грижи и времето ги е съсипало. Правилно поддържаната кожа обаче практически е вечна.

Ето няколко продукта и метода за тяхното ползване, които ще удължат живота на кожените дрехи

  • Neatsfoot Oil (масло от лой от говежди копита): най-често се използва за седла и друга груба кожа като тази за бейзболните ръкавици. Neatsfoot Oil се произвежда от говежди копита и придава лек, жълтеникав нюанс, който потъмнява с времето. Преди да използвате такива продукти обаче се уверете, че са 100% натурални, защото от синтетичните няма никаква полза (това важи за всички масла).
  • Mink Oil (масло от норка): Предлага се като течност и под формата на пяна. Това масло овлажнява кожата и ѝ придава червеникав оттенък. Маслото от норка понякога е смесено с вакса за предпазване от влага.
  • Препарати за консервиране на кожата: Тези продукти се прилагат след маслата, с цел запазване на влагата в тъканта и против изсушаване. Това е последната стъпка, която ще направи коженото ви яке да изглежда добре поддържано.

Допълнителни съвети

  • Винаги първо пробвайте продукта, с който ще третирате кожата, на малко и скрито (вътрешно) място. Всяка кожа реагира по различен начин на отделните вещества и вие трябва да сте сигурни в резултата.
  • Винаги ползвайте чисто парче плат, без власинки. Не използвайте един и същи парцал за различни продукти, защото е възможна нежелана реакция.
  • Най-добри резултати винаги се получават от най-добрата кожа. Дрехи от възможно най-висококачествения материал са наистина скъпи, но цената си заслужава. Ако се третира правилно, такава дреха може да ви изкара цял живот.

В крайна сметка поддръжката и третирането на кожената дреха е част от удоволствието да имаш такава.

Източник: Everyguyed

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ