Една среща с краля на балканската електронна музика - Кирил Джайковски

Ето какво ни каза преди концерта си на 8-ми декември

   
 
Една среща с краля на балканската електронна музика - Кирил Джайковски

Срамен факт: преди 4 години не знаех кой е Кирил Джайковски. Оправданието ми е, че бях на 19 и не бях особено навътре в света на електронната музика, но за щастие бързо се коригирах. Това стана след като заживях в София и благодарение на тогавашния ми съквартирант, който беше от Скопие. Той беше много музикална личност и в една зимна вечер, след като бяхме изпили някакво количество сгряващи напитки, реши, че трябва да ми представи Кирил Джайковски. Или както го нарече в онзи момент - "балканското Prodigy". Реагирах със смях на сравнението, но после слушахме "Lion's Den" и след това вече бях фен.

Вероятно сте срещали изпълнители, които се опитват да вкарват балкански елементи в различни стилове, но някак си нещата не се получават съвсем. Е, Джайковски е човекът, който е намерил перфектната формула за тяхното преплитане със съвременната електронна музика. В резултат се е превърнал в един от най-знаковите музиканти от Балканския полуостров и всяка година участва на много от големите музикални фестивали в Европа и света. 

Тази година той вече зарадва веднъж българските фенове с убийствено шоу на плажа на къмпинг Каваци, а сега идва и в София за един незабравим 8-ми декември в клуб *Mixtape 5*. Перфектен повод да му зададем няколко въпроса и да ви срещнем с човека Кирил Джайковски. Заповядайте!

Разкажи ни малко за себе си. Кога реши, че искаш да преследваш музикална кариера?

Интересът ми към музиката се оформи много рано в моя живот. Учих в музикално училище и от рано започнах да свиря на клавирни инструменти в някои училищни банди, така че за мен беше напълно естествен избор да опитам да премина на едно по-сериозно ниво. 

Как се случи това?

Случи се през осемдесетте, когато създадохме групата Bastion. Това беше повратен момент за мен, защото пуснахме албум и започнахме да правим концерти, а аз за първи път свирех на живо пред големи публики. От там нещата тръгнаха в много посоки - започнах да правя музика за филми, телевизия и различни други проекти. 

Прекарал си доста време в Австралия. Какво те отведе там?

Живях в Мелбърн през 90-те години. Просто имах възможността да посетя страната и в началото нямах намерение да оставам, но се запознах с някои много интересни музиканти и реших, че мога да работя и живея там. Формирахме един студиен проект и пуснахме албум, а през това време работех и върху самостоятелното си творчество. В последствие там записах първото си EP "Synthetic Theatre" и първия си албум "Homebound". Публиката ги прие много добре, а това ми даде голямо самочувствие и започнах да правя концерти по света.

Има ли концерт, който винаги ще помниш? 

През годините имах късмета да участвам в някои от най-интересните музикални фестивали в Европа и съм събрал много магически моменти на сцената, които ще помня винаги. Така че не е лесно да изтъкна един концерт. Но ако трябва да го направя, от гледна точка на многобройност на тълпата и атмосфера на събитието, участието ми на Woodstock Festival в Полша през 2013 г. със сигурност е един от най-добрите ми моменти през последните години. 

Искам да те похваля за невероятното шоу, което направи на Каваци през лятото. Беше наистина велико! За първи път ли свири в България? Хареса ли ти публиката?

Kavatzi Beach беше един фантастичен концерт, на страхотно място и с прекрасна публика. За мен беше истинско удоволствие да участвам. Преди това сме свирили в София през 2008 г. на събитието Exit Adventure. И тогава тълпата ни прие много добре и това определено беше един от най-енергичните и запомнящи се концерти за годината. 

Същата атмосфера ли очакваш на 8-ми декември в *Mixtape 5*?

Силно се надявам! Много съм щастлив да се върна и отново да видя публиката в София.

Каква е разликата между големите фестивали на открито и изпълненията в зали, клубове и т.н.? Кое от двете предпочиташ?

И двете имат свой собствен чар и не е въпрос на предпочитание, а на това да приемеш разликите и да им се наслаждаваш. Очевидната разлика е в мащаба - по-голямо място, повече публика. Но шоутата в клуб предлагат много специална енергия и емоция, които не винаги могат да се постигнат на голям фестивал.

Каква музика слушаш в свободното си време?

Няма как да посоча любим стил или изпълнител, тъй като изборът е много богат. В днешно време онлайн платформите напълно промениха начина, по който си избираме музика и достъпа до нея. Така че аз постоянно прескачам през различни и интересни жанрове от обширния музикален свят.

1817327

Концертът на Кирил Джайковски в клуб *Mixtape 5* е на 8-ми декември от 21:00 часа. Повече информация можете да откриете тук.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Как да си направиш сам автоматична хидравлична ключалка!
Съботна доза прекрасни секси момичета със скрити странности в снимките!  15
Безкрайна смелост или безкрайна тъпота  23
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Най-смешните картинки, които се завъртяха в социалните мрежи тази седмица!  17
Най-добрите смешки, които се завъртяха в социалните мрежи тази седмица!
18 забавни начина да се забавляваш в офиса, когато шефа го няма
Най-накрая! Ford направи легло, от което никога повече момичето няма да те избута
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta