Hayes & Y: Целеустремени, оригинални, адекватни

15.09.2015, 19:10

И бачкащи здраво

   
 
Hayes & Y: Целеустремени, оригинални, адекватни

"Тези момчета звучат така, все едно не са българи" - това съм го чувала няколко пъти по адрес на младежите от Hayes & Y. И не мога да разбера дали фраза като тази обижда Благо, Радо, Жоро и Иво или е по-скоро комплимент. Групата им е особено нетипична за родното музикално звучене и точно поради тази причина имат задължително място там.

Всичко за тях започва в края на 2012 г. Благо (вокал и китара), Иво (бас) и Радо (китара) решават да продължат да свирят заедно, както са правили 7 години в училище. За да сформират пълноценна група, търсят и в крайна сметка откриват барабанист - Жоро. Бавно и полека Hayes & Y започват да се изявяват на малки и по-големи сцени. Първата им по-сериозна изява е в началото на 2013 г., когато взимат участие в специалното събитие "Radio?Active", посветено на инди рок музиката.

1567739

Набрали скорост, момчетата тръгват на опознавателно и музикално "турне" из България, за да демонстрират какво могат. Логично, все повече хора разбират, че Hayes & Y знаят какво правят и неслучайно именно те откриват концерта за рождения ден на Остава в клуб Маймунарника. Това събитие води след себе си важни за групата професионални последствия. Момчетата започват да работят с китариста на Остава - Георги Георгиев, а по-късно стават и част от неговия лейбъл Homeovoxmusic.

Логичното се случва и на 19 декември 2014 г. излиза дебютното EP на групата. Впоследствие парчетата от албума се завъртат по повече от 40 английски радиостанции. Следва и първият видеоклип към песента "You Make Me Sick".

В началото на 2015 г. излиза и вторият клип - към "Slowly", последван от участия на английска земя, включително и в Лондон. В началото на лятото Hayes & Y свирят на Wrong Fest, а през август подгряват Kasabian във втората вечер на Spirit of Burgas 2015. Само преди броени дни групата изкара и най-новото си видео към песента "Dancefloor".

Както виждате и чувате, Hayes & Y не са случайна група. Струва ми се, че тепърва ще се говори за тях. Е, сравнително скоро четиримата отиват в Лондон и именно там ще работят. Реших, преди да заминат и преди да представят новото си EP на 2 октомври в клуб Ялта, да им задам 10 блиц въпроса. Те пък взеха, че отговориха:

Опишете групата с три думи – Целеустремена, оригинална, адекватна

Какво ви вдъхновява? – Музика. Напоследък – Foals, Tame Impala, The Weeknd

Какво ви дразни? – Прекалената носталгия у хората. Кавър групите.

Какъв ви е проблемът? – Стараем се да не се оплакваме от нищо. (Освен от нещата от горния отговор, очевидно...)

В кое ви е чарът? – В това, че държим напълно на авторската си музика. Мислим, че хората го оценяват.

Накъде сте се запътили? – Към Лондон. От октомври групата ще живее и твори там.

Къде е България в музикалния свят? – Дори не е на картата. Това е тъжната истина. Ще трябва да я променим заедно.

Може ли музиката да прави чудеса? Какви? – Какво по-голямо чудо от това една малка гаражна група да свири пред 10 000 души? На нас това ни се случи, така че да.

Съществува ли някакво табу в музиката? – За щастие – не.

Имате ли идоли и кои са те? – Имаме вдъхновения, не е хубаво да си правиш идоли, защото в крайна сметка никой не е перфектен. Едно от големите разочарования може да е да се запознаеш с идола си.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ