16 СПИН-озни факта, които трябва да знаете!

01.12.2014, 12:37

1 декември - международен ден за борба със СПИН

   
 
16 СПИН-озни факта, които трябва да знаете!

Първи декември е международен ден за борба със Синдрома на придобита имунна недостатъчност - СПИН, който вече над 30 години измъчва човечеството. Като представители на буквоработническия бранш не ни остава нищо друго, освен да се включим в тази борба с доза спинозни факти, които да разширят познанията ви за тази прокоба.

1. Ако може да се каже по този начин (знаем, че не може), СПИН празнува ЧРД на 5 юни, защото на тази дата през 1981 г. в Лос Анджелис лекарите за първи път забелязват симптомите на бъдещото заболяване сред хомосексуалисти от града.

2. През 1982 г. след предположение, че заболяването се придобива само от хомосексуални контакти, то получава условното название "Гей-свързан имунодефицит" (GRID).

3. Скоро към групата на заболелите се включват хора и от двата пола, наркозависими и такива, станали донори на органи.

4. В резултат на това през август 1982 г. заболяването получава съвременното си име - СПИН.

5. През 1986 г. наименованието е допълнено - Човешки имунодефицитен вирус или HIV.

6. Скоро след това изследванията показват, че заболяването съществува от повече години. Случаи на СПИН има още през 50-те години в Африка.

7. Освен хората, от подобни симптоми на имунодефицитен вирус страдат и два вида африкански маймуни.

8. Генетиката прави още един пробив и скоро се разбира, че този маймунски вирус успява да преодолее междувидовата бариера и започва да се разпространява сред хората от Централна Африка между 1884 и 1924 г.

9. В Южна Африка около 20% от мъжете и жените се явяват приносители на вируса.

10. През 2005 г. от СПИН загиват над 2,8 милиона души, 570 000 от които деца.

11. Повече от 70% от случаите на СПИН са на територията на Африка.

12. ХИВ-вирусът може да се прихване по време на генитален, орален и анален секс, кръвопреливане, споделяне на замърсени игли, както и между майката и детето в утробата или по време на кърмене.

13. Вирусът не може да бъде предаден чрез целувка, прегръдка или друг подобен физически контакт със заразения. Също така не можете да се заразите, ако дишате един и същ въздух с приносителя или пък ако плувате в един басейн с него. Вирусът не се предава и по въздушно-капков път или чрез кръвосмучещи насекоми.

14. При отсъствие на лечение, заразените с ХИВ имат продължителност на живот между 9 и 10 години, а на стадий СПИН - до 9 месеца.

15. Сред двойките, които постоянно и правилно използват презервативи, рискът от зараза със СПИН е 2%, тъй като молекулите на вируса са по-малки от тези на латекса.

16. 1 декември е обявен за световен ден за борба със СПИН от СЗО през 1988 г.

   
 
Още по темата
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ