10 мистерии в интернет пространството

29.11.2014, 11:57

Неразкритите тайни във виртуалния свят са повече от интересни

   
 
10 мистерии в интернет пространството

В модерния свят интернет пространството се превърна в алтернатива на реалността. Той е пълен с какво ли не, като често се случват всякакви грешки и недоразумения, най-вече заради недоглеждане в някой детайл. Всеки човек може да скрие нещо или да си направи анонимни шеги с други хора. Номерът е да не бъдеш разкрит. Затова събрахме и ви представяме 10 необясними мистерии, които съществуват из дебрите на онлайн пространството.

1. Cicada 3301

1443846
Появява се за първи път през януари 2012 г. В началото започва като призив в инернет към интелигентните хора. След това се превърна в сложна серия от пъзели, които съдържат в себе си данни за сигурност, както и десетки препратки към философията и културата. Твърди се, че много хора са последвали съобщенията на програмата, но никой от тях не споделя докъде е стигнал в разгадаването им. Така и не става ясно кой стои зад тази операция.

2. Markovian Parallax Denigrate

1443848

По-младото поколение от интернет потребителите най-вероятно не си спомня за Usenet. Представлява една глобална система за съобщения, която започна да функционира през 1980 г. Идеята ѝ е предаването на съобщения от цял свят. Едно от странните неща, които се появяват в тази система, е Markovian Parallax. Това е серия от шифрограми, която стартира през 1996 г. Всяка от тях има същото заглавие, но съдържанието всеки път е различно и е неразгадаемо. В крайна сметка е проследен един имейл адрес, от който са публикувани такива съобщения. В случая е уличена Сюзан Линдеър. Тя е арестувана заради контактите си с правителството на Саддам Хюсеин.

3. Черните дупки в интернет

1443850

Когато използвате интернет, вие очаквате, че данните ви ще пътуват безопасно. Всъщност невинаги се получава така. Така нареченият феномен "Интернет черни дупки" е изследван от 2008 г., но инженерите така и не стигат до намирането на решение за справяне с него. В действителност след като са изпратени, пакетите с информация просто изчезват. Някои хора вярват, че това се случва, защото са препратени по погрешка до мъртви IP адреси.

4. 973-
eht-namuh-973

1443849

По принцип създавнето на уеб сайт не отнема много време. Трудното е да се създаде сайт, който да привлича вниманието на хората. Добър такъв пример е сайтът 973-eht-namuh-973.com, който се появява през 2003 г. Той представлява един загадъчен масив, изпълнен с текст, цифри и изображения. При по-внимателно разглеждане на съдържанието на сайта се разкриват препратки към нумерологията и древната мистика. Както и при други, самоличността на създателя на сайта все още не е известна.

5. A858DE45F56D9BC9

1443852

Дори и най-обикновените сайтове крият загадки. Такъв пример е сайтът Reddit. В него хората споделят всякакво съдържание. Един от най-известните потребители на сайта е A858DE45F56D9BC9, който публикува редове от текстове и числа всеки ден от 2011 г. до сега. Неговите съобщения все още не се поддават на декодиране, дори и след три години дейност.

6. Имейлите на Джак Фрос

1443854

Електронната поща определено промени начина, по който си комуникираме. Непрекъснато се изпращат милиони съобщения между потребителите по целия свят. Загадъчният момент е, когато получите имейл от човек, който вече е починал. Такъв пример е историята на Джак Фрос. През юни 2011 г. той умира неочаквано от сърдечна аритмия. Няколко месеца по-късно един от най-добрите му приятели получава имейл от него, в който пише да изчисти тавана си. Още по-странно е, че това е една от последните теми, на които са си говорили двамата приживе. След този шокиращ имейл и други хора получават посмъртно съобщения от него.

7. Valor por Tamaulipas

1443851

Фейсбук страницата "Valor Por Tamaulipas" е създадена в първия ден на 2012 г. В нея се дава гласност на насилието, свързано с наркотиците в щата Тамаулипас. От време на време в сайта се постват снимки от местопрестъпления и информация за други незаконни действия. Разбира се, това разгневява страшно много наркокартелите и те започват да предлагат 46 000 долара за разкриването на администратора на страницата. Все още никой не се е поддал на изкушението на парите и страницата продължава да функционира.

8. Джон Тайтър

1443847

През 2000 г. в програмата Usenet започват да се появяват съобщенията на Джон Тайтър. В тях той твърди, че пише от 2036 г. и е изпратен назад във времето, за да покаже проблемите в компютрите от настоящето. Мнозина го определят като поредния побъркан. Неговите съобщения продължават да се публикуват до 2003 г., когато той внезапно изчезва.

9. Сатоши Накамото

1443845

Въвеждането на Bitcoin на световния пазар през 2009 г. променя коренно начина, по който мислим за пари. Негов създател е Сатоши Накамото, като се предполага, че това е само един псевдоним. Много журналисти се опитват да достигнат до истинския човек, който стои зад тази програма, но безуспешно. Все още търсенето продължава. Някои медии твърдят, че човекът на снимката – Дориан Накамото, е тайнственият създател на програмата, но той категорично отрича това.

10. Oct282011

1443853

Накрая в нашата класация е друг мистериозен сайт. OCT282011.com е съвкупност от диаграми, скрити текстове и други неща. Датата, която е името на сайта, е един от съдбовните моменти в календара на маите. Никой не може все още да разгадае нито идеята на страницата, нито името му.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ