"Жана": една история за нелюбов

12.09.2014, 16:16

Руска пиеса през яворгърдевски поглед

   
 
"Жана": една история за нелюбов

Новият сезон в Народен театър "Иван Вазов" бе открит снощи с премиерата на "Жана" на Явор Гърдев. Или може би да кажа с премиерата на изключителната Светлана Янчева, чиято сила се влива в постановката и ѝ дава живителни сокове до самия край.

"Жана" е текст на руската авторка Ярослава Пулинович, която е отличена с наградата за дебют за Нова руска литература през 2008 г. Явор Гърдев харесва пиесата и решава да я постави с помощта на Светлана Янчева, Владимир Пенев, Елена Телбис, Мартин Димитров, Биляна Петринска, София Бобчева, Зафир Раджаб, Гергана Кофарджиева, Йосиф Шамли и Благовест Благоев от актьорска страна, както и Татяна Димова (сценография и костюми) и Калин Николов (музика).

1387087

Не си мислете обаче, че "Жана" е някакво стълпотворение от персонажи, тълпа от характери, в която да трябва да се ориентирате и да запомняте. Не. В центъра е само тя - Жана. Нейният живот, нейният успех, страхотният ѝ кариерен устрем, нейната всеобща власт. Всеобща, но само не и към нея самата.

Жана е толкова сама, че неистово се нуждае от любов, от признание за значимостта ѝ. В момента, в който младият Андрей (Мартин Димитров) - неин заместник и много по-млад любовник, я напуска за по-млада, по-красива и... по-бременна жена, Жана разбира, че не може да остане сама. И като всеки човек на средна възраст и с нулева любов, започва да запълва празнините. С мъже. Познати, непознати, по поръчка. Никой обаче не ѝ дава онова, от което се нуждае. Мъжете в живота ѝ са просто безполезен добитък.

1387086

Изпълнението на Светлана Янчева е сразяващо, но това не е някаква изненада, тъй като актьорският ѝ талант е безспорно заявяван и в театъра, и в киното. Сразяваща е по-скоро силата, която тя влива в своята героиня и която струи от очите ѝ и от всеки неин жест и дума. Образът ѝ е толкова ярък, че персонажите около нея изглеждат дребни и бледи.

Явор Гърдев отговаря на очакванията на публиката и след епичния "Хамлет" отново изважда епичното, но в емоционалния свят на персонажите. Смея да твърдя, че началото на театралния сезон в Народен театър "Иван Вазов" е предизвикателно, емоционално и силно. Такова, каквото трябва да бъде.

1387084

"Жана" всъщност е историята на много жени по целия свят, на много нещастни мъже, на семейства "насила" и огорчени животи. Възможно е дори да е вашата история.

Този месец постановката ще се играе още на 12, 13 и 21 септември.


1387081

 

1387078

1387082

1387080

1387083

1387085

1387088

1387079

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ