Усещане за джаз с Маги Алексиева-Mey 2

03.08.2015, 11:32

Когато си свободен да правиш своята музика

   
 
Усещане за джаз с Маги Алексиева-Mey

Преди няколко години Маги Алексиева се появи в популярно музикално състезание и ни зашемети с прекрасния си глас. Оттогава с интерес следим в какви посоки твори и с удоволствие установяваме, че всичко, което излезе с "марката" Mey, e радост за меломанската ни душа. Решихме да зададем няколко въпроса на Маги, защото ни предстои скоро да я слушаме на живо.

Здрасти, Mey. Хващаме те само дни преди началото на Банско Джаз Фест 2015. Ти ще пееш в първата вечер от фестивала. Разкажи ни какво си подготвила за любителите на джаза тази година?

За мен е изключителна чест да присъствам на този фестивал. Джаз фестивалът в Банско е един от най-престижните български фестивали, който наистина кани прекрасни и качествени артисти и дарява публиката с изключително качествена музика. Гордея се с прекрасните музиканти, с които ще свиря, защото са адски талантливи и определено усещат джаза така, както трябва. Ще бъда с музикантите Любо Цанев - пиано, Богомил Енчев - барабани и Радослав Славчев - бас. Едни от най-талантливите и качествени музиканти в България. Ще представим част от авторската ни музика, както и типичните за 40-те години стандарти, в малко по-различни аранжименти.

1546530

Не участваш за първи път на този фестивал. Какво ти дава изявата в такова международно събитие?

На първо място съм благодарна на д-р Емил Илиев, който ме подкрепя във всичко, което правя и вярва в музиката. Изявата с Лолас Квартет във програмата на фестивала ми дава вяра, че още има публика за качествена музика. Дава ми и удоволствието да бъда на една сцена с тези прекрасни музиканти и да творим заедно.

Как с три думи би обяснила какво е джаз?

Познание, усещане, енергия.

Ти самата в компанията на каква музика се чувстваш най-добре?

Аз се чувствам добре, слушайки всякаква музика, защото музиката е моят живот. Напоследък слушам много госпел и Nathan East - Moondance.

1546532

Много хора се запознаха с теб покрай участието ти в X-Factor, но след това ти сякаш се оттегли извън обхвата на прожекторите. Това помогна ли ти да се запазиш като артист?

Определено се запазих не само като артист, а и запазих душата си. За жалост в днешно време колкото по-елементарна е музиката, толкова по-добре, а аз не искам това... Искам да научавам още и още за нея и да го прилагам в това, което правя. Въпрeки това X-Factor беше нещо изключително положително за моето развитие.

Според теб какъв е смисълът на подобен тип музикални състезания най-вече за самите изпълнители?

Смисълът е в PR на изпълнителите и развитие на хобито им.

Преди няколко дни излезе "Everything Is Changing", което е чудесно лятно клубно парче. Има ли стил, в който не искаш или смяташ, че не би могла да пееш?

Бих пробвала да пея във всеки един стил, с изключение на чалга. Относно песента, благодарение на прекрасния екип - хора с големи и чисти души, песента и клипът се получиха прекрасно.

1546529

Какво правиш, когато не пееш? Каква е Маги Алексиева извън музиката?

Маги Алексиева пътува и обича природата... Обича да дава любов и да получава любов :)

Кои са твоите музикални вдъхновители у нас и извън границите на България?

Ким Бюрел, Майкъл Джексън, Джил Скот, Hiatus Kaiyote, Хърби Хенкок, Нина Симон, Ела Фицджералд, Kierra Sheard, Бах, Шопен и още толкова много...

И за финал – кажи каква НЕ е Маги?

Маги не е фалшива. Маги рядко прави компромиси, понякога прави грешки, не обича лъжата и мързела.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 03.08.2015 | 13:29
1 Зодия Лъв не правят компромиси..:)
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ