Съвременни изобретения, предсказани преди век

23.07.2014, 16:33

Научната фантастика показва много неща

   
 
Съвременни изобретения, предсказани преди век

В днешно време е наложено убеждението, че всичко вече е изобретено и изключително трудно ще бъде измислено някакво революционно нововъведение. Преди около 200 години обаче същото са казали и изследователите от Кралската академия в Лондон, а оттогава човечеството измина доста дълъг път. Как ли са си представяли бъдещия свят хората от Викторианската епоха? За щастие е лесно да разберем това благодарение на многобройните литературни произведения. Вижте кои съвременни изобретения са предсказани от някои писатели-фантасти преди повече от 100 години.

Антидепресантите

Когато през 1933 година Олдъс Хъксли написва романа "Прекрасният нов свят", той предсказва появата на генното инженерство и антидепресантите. Героите в романа имат свободен достъп до наркотик, наречен "сома". Този наркотик кара хората да изглеждат по-щастливи независимо колко нещастни са всъщност. Хъксли описва антидепресантите негативно, като според него те са по-скоро средство за контрол на масите, отколкото истинско лекарство.

Кредитните карти

През 1888 година Едуард Белами написва романа "Поглед назад", който представлява футуристичен възглед за нуждата от социални реформи. Главният герой – богат и привилегирован млад мъж – умира при пожар, но е поставен в специална камера и 113 години по-късно се събужда в един съвсем различен свят.

Белами засяга темата за растежа на градовете и зависимостта от индустрията, представяйки си какъв ще стане светът, ако нещата продължат да се развиват по този начин. В романа корпорациите стават все по-могъщи и по-могъщи, докато в крайна сметка установяват контрол над цялата столица, която е обособена в свой собствен регион. Вече няма нужда от банкноти и монети, тъй като в началото на всяка година на всеки човек се отпуска определен кредит, който се съхранява в неговата индивидуална карта. Хората пазаруват с тази карта, а изхарчената сума се изважда от кредита в нея.

Глобалната медийна мрежа

През 1889 година бащата на научната фантастика Жул Верн публикува разказа "През 29-ти век: Денят на един американски журналист през 2889", в който описва бъдещето на световната журналистика. В неговия разказ всички малки медии са погълнати от една огромна медийна империя, чиято централа е базирана в същия град, в който е базирано и Световното централизирано правителство. Верн нарича тази медия "Earth Chronicle".

Вместо да четат вестници, хората ще могат да слушат и гледат как други хора ги четат с помощта на едно устройство, което също ще може да записва новините за момента, в който хората ще има възможност да ги гледат (ако някой не е схванал – иде реч за телевизора). С помощта на устройството и въпросната огромна медия хората ще могат да се запознават с всички новини, като губят минимум време и усилия. Собственикът на тази медийна империя ще бъде американец, който ще бъде следван и почитан като крал.

Интернет

През 1898 година Марк Твен написва разказа "От лондонския вестник "Таймс" през 1904". В него той говори за революционна система, наречена "телектроскоп", с помощта на която хората могат да контактуват помежду си независимо в коя част на света се намират, като информацията се предава в реално време по видео екрани.

Главният герой в разказа е мъж, осъден на смърт за убийството на човек, с когото е влязъл в спор с твърдението, че телектроскопът е безполезен. С помощта на устройството той се запознава с всички неща по света, които няма да може да види. Точно преди екзекуцията му неговата "жертва" се показва жив и здрав в един от новинарските блокове.

Андроидите

През 1868 година Едуард Елис написва "Огромният ловец" - история, в която се разказва за новото приложение на парниковата технология, а именно направата на механичен човек. Талантливият, но доста неуравновесен изобретател Джони Брейнърд създава метален човек, който е направен от блестящо черно желязо. Движи се като нормален човек от плът и кръв, но е контролиран от своя изобретател.

Когато историите за Джони Брейнърд са публикувани, не са сметнати за нищо особено. В днешно време обаче андроидите стават все по-развити, а външният им вид е все по-човекоподобен.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 23.07.2014 | 16:55
1 Статията е изключително интересна
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ