Обичайните черти на серийните убийци

28.07.2014, 11:00

Как се създава чудовището

   
 
Обичайните черти на серийните убийци

Още от времето, когато Джак Изкормвача е вършеел навред из лондонските улици хората започват да се чудят как някой би могъл да постъпва така. Има ли причина, поради която серийните убийци да демонстрират подобен тип поведение или просто са си родени такива? Оказва се, че в повечето случаи не се раждаш убиец, а се превръщаш в такъв вследствие на многобройни травмиращи преживявания. Какви биха могли да бъдат те вижте в настоящия материал.

Злоупотреба с алкохол и наркотици

Децата, родени от майка алкохоличка, е много вероятно да развият трайни психически или физически увреждания като кретенизъм, по-малки глава и мозък от обикновеното, както и многобройни дефекти в нервната система. Израстването в дом, където се употребява дрога, е още по-лошо. Тогава биха могли да се наблюдават личностни разтройства, неадекватност и депресия. Според ФБР 70% от серийните убийци са израснали в семейства, където се е злоупотребявало с наркотици.

Психически травми в детството

Това е една от най-честите причини. Според изследвания и интервюта със серийни убийци 50% от тях са преживели голяма психическа травма в детските си години. Най-често тези преживявания биват различни видове унижение и прекалено строги наказания от страна на родителите. Емоционалните травми пречат на децата на по-късен етап да се интегрират в обществото и да установят нормална интимна връзка.

Стресиращи сексуални преживявания

Проучвания сочат, че голяма част от серийните убийци са преживели травма от сексуално естество. Много от тях са били принуждавани да се обличат в женски дрехи като форма на наказание. Виждането на агресивно сексуално поведение между роднини или членове на семейството също оказва пагубен ефект върху психиката на децата.

Нерядко убийците имат и други сексуални проблеми. Някои от тях се заразяват с венерически болести в тийнейджърските си години, наказвани са за това, че мастурбират или са били жертва на някакъв вид сексуално насилие. Подобни преживявания причиняват социална изолация и проблеми с ученето – 46% от серийните убийци не завършват гимназия.

Фантазиите

Серийните убийци фантазират за убийства и контрол (изненада, а). Те всъщност не си спомнят да са имали каквато и да е положителна фантазия в детството си. Някои от тях фантазират как осакатяват себе си и по-специално гениталиите си. Интересното е, че в тези фантазии те са както нападателят, така и жертвата.

Бъдещите рецидивисти не обсъждат тези фантазии с никого, но желанието да ги осъществят все по-често навестява умовете им. Преди да извършат първото си убийство те фантзират за него, а след това си представят как то може да стане още по-добро при следващата жертва.

Експерименти с животни

Почти всички серийни убийци признават, че са извършили зверствата си върху животни преди да ги причинят на човешки същества. При проблемните семейства подобно поведение при децата може да бъде игнорирано или да остане напълно незабелязано. Такъв е случаят с популярния рецидивист Джефри Дамър, чийто баща така и не разбралм че на хлапето му харесва да прави дисекции на животни. Тези постъпки доставят огромно удоволствие на бъдещите убийци и им служат за "генерална репетиция" преди да се захванат сериозно със занаята си.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ