Наръчник за експлоатация на Мъртво море

22.07.2014, 18:13

Една добра алтернатива, ако дъждът не спре

   
 
Наръчник за експлоатация на Мъртво море

Мъртво море, много е добре, слънце пече - още по-добре! ТакЪви песни предвиждаме да зазвучат по радиоточките, ако в скоро време някой не плати откуп и похитителите най-сетне не си приберат дъжда и не ни върнат лятото! Наистина метеоиздевателствата над нас ни накараха да си търсим алтернативни дестинации за съприкосновение с летния сезон и една от тях е Мъртво море. И тъй като познаваме човека, чийто баща е убил въпросното море, ви предлагаме да се запознаете с неговите съвети за употребата му, ако случайно решите да го посетите.

1. Не се гмуркайте

Не е нужно да ви казваме, че попаднала в очите ви вода от море, солено 10 пъти повече от обичайното, направо ще ви забърше един зрителен шамар, от който ще се отървете чак след ожесточено търкане на дзъркелите под душовете със сладка вода.

2. Не гълтайте водата

Свръхсоленото море направо ще пресече белтъците в клетките ви, ако се напиете с него. Всъщност ролята на спасителите в Мъртво море е точно тази - да дават вода за пиене на пребозали телета.

3. Гледайте да не се наранявате

Ако не искате да изпитате на гърба си, и не само там, израза "да сипеш сол в раната", внимавайте да не се одирате, убождате и да си причинявате порезни рани. Дори бръсненето и депилирането са процеси, за които е добре да забравите две седмици преди пристигането си на мъртвия плаж.

4. Не ходете боси

На места брегът на Мъртво море е скалист и покрит с остри камъни, което е предпоставка за нараняване. Това пък ни връща към предходната точка, така че - слагайте обувки за вода!

5. Влизайте бавно

Чували ли сте за аква-аеробика? Ами, това е, когато преодолявате съпротивлението на водата, за да тренирате мускулите си. Е, в Мъртво море водата определено се съпротивлява! Плътността на най-соленото море е такава, че можете да запазите равновесие само докато водата е до коленете ви. Ако се засилите към нея, никой не знае какво може да се случи и как ще се избомбите, затова просто се опитайте да седнете като на стол и оттам нататък се наместете в по-удобна поза.

6. Не носете сребро

Не че в Мъртво море плуват мъртви върколаци, но все пак водите му определено няма да се отнесат гостоприемно към сребърните ви бижута. От солта последните ще потъмнеят достатъчно, че да прекарате остатъка от отпуската си в полирането им.

7. Не носете нови бански

Соленият разтвор отмива боите от тъканите, така че, ако смятате да ползвате модерните си плувки още дълго време, просто нахлузете един чифт стари гащи за водите на починалото море. Или си направете такива, като влезете с новите си и излезете със стари.

8. Вземете си вестник

Не че ще го четете, но е задължително да се снимате как четете вестник в мъртво море - това е по-голяма класика от самоснимките на долната част на краката по плажовете на другите морета!

1342985

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ