Намерено: гигантски рисунки на воини, гравирани в пустинните хълмове на Перу

11.04.2018, 09:00

Снимките са направени от дрон

   
 
Намерено: гигантски рисунки на воини, гравирани в пустинните хълмове на Перу
Източник: Atlas Obscura

Преди няколко месеца екип от археолози изпрати флот от безпилотни летателни апарати, летящи над перуанската пустиня. Търсеха нещо ново, но познато: признаци на грабеж около защитените обекти на културното наследство. Вместо това те намерили нещо старо и странно: гигантски образи, скицирани в пясъка от древни цивилизации.

Както съобщава Майкъл Грешко в National Geographic , екипът открил "повече от 50 нови примера" за геоглифно изкуство в провинция Палпа в региона. Някои от тях са така наречените " линии на Нацка ", начертани от културата на Нацка ", която се е движела в района от 200 до 700 г. сл. Хр.", Пише Грешко. "Археолозите обаче подозират, че по-ранните култури" Паракас " и" Топара "са изваяли много от новите изображения между 500 г. и 200 г. пр. Хр." (Можете да видите изображения на новите линии в Nat Geo .)

2048256Atlas Obscura

Нацка линиите са масови пустинни рисунки, видими само отгоре. Много от тях изобразяват животни, растения и митични същества, а някои се простират до 890 фута. Много малко се знае за културата, която ги е създала - или за нейните предшественици, паракасите и топара - включително точно защо или как са били съставени. Откритието "отваря вратата за нови хипотези за функцията и значението на" рисунките ", каза за National Geographicархеологът Йони Исла, съ-директор на проекта Nasca-Palpa .

Вместо да бъдат издълбани на равни площи, повечето от тези новооткрити линии били изтеглени в хълмовете, което предполага, че хората в селата по-долу биха могли да ги видят. Те също така са съсредоточени върху различни предмет: "Повечето от тези фигури са на воини", съобщиха археолозите.

2048254Atlas Obscura

Често се случва хората случайно да унищожават подобни изображения. По-рано тази година шофьор на камион минал през един от площадките, оцветявайки дизайна с гуми. Още през 2014 г. протестиращите от "Грийнпийс" разгърнаха банер в непосредствена близост до гигантски космически отпечатъци и стъпки. Именно това разрушение, по ирония на съдбата, накара перуанските археолози да започнат да използват спътници и дронове, за да начертаят линиите и да проверят близките места.

По този начин те са маркирали стотици потенциални места, които перуанските археолози ще продължат да изследват през есента и зимата. Още линии могат да бъдат открити още

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Обезкуражаващи снимки от живота на съпрузи, които работят като стриптизьори
200-годишeн презерватив: най-скъпият в света!
Дори да изглежда така, Mercedes 300S струва един милион долара!
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Къщичка на колела: Hyundai H-1!
Обезкуражаващи снимки от живота на съпрузи, които работят като стриптизьори
Редки снимки на жени от миналото
Мъдри цитати за живота от един 80-годишен мъж
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta