Най-отровните змии в света

29.07.2014, 12:30

Смъртта дебне отвсякъде

   
 
Най-отровните змии в света

Змиите са едни от най-страховитите животни в природата. Неслучайно страхът от змии е изключително разпространен. Те са бързи, тихи и смъртоносни. Кои обаче са най-елитните убийци в света на тези безмилостни природни създания? Вижте сами и се молете да не попадате на тях, защото никой не е достатъчно бърз или достатъчно силен, за да им се измъкне.

Черна мамба

1348319

Черната мамба може да се срещне из цяла Африка. Тя е най-бързата змия на света – може да развие 20 километра в час. Също така може да ухапе 12 пъти наведнъж! Едно нейно ухапване съдържа между 100 и 400 милиграма отрова и може да убие между 10 и 25 души. След като бъде ухапана, жертвата изпитва болка на мястото на ухапването, последвана от двойно виждане, загуба на периферно зрение, треска и парализа. В зависимост от мястото на ухапването смъртта настъпва след период от 15 минути до 3 часа.

Австралийски тайпан

1348318

Отровата на австралийския тайпан е изключително силна и коварна. Тя прониква директно в кръвта и блокира вените и артериите. Преди изобретяването на ваксината антивенин не е имало случаи на оцелели след ухапване от тази змия. Смъртта настъпва до един час, а дори след успешно лечение пациентите трябва да престоят няколко дни в болница. 

Син кротал

1348312

Малайският син кротал е най-смъртоносният представител на този вид. Среща се в Югоизточна Азия и 50% от ухапванията му са фатални. Кроталите са изключително агресивни – освен бозайници те нападат и други змии, включително и представители на собствения си вид! Отровата на малайския кротал е невротоксична и е 16 пъти по-силна от тази на кобрата. Ухапването предизвика схващания, крампи и в крайна сметка парализа. Смъртта настъпва след 6 до 12 часа, като дори и да успеят да се доберат до болница, пациентите не са застраховани от кома и мозъчна смърт.

Източна кафява змия

1348316

Още един представител на Австралия. Само няколко милиграма от отровата ѝ са достатъчни, за да убият човек. Кафявата змия е доста бърза и ако бъде провокирана, преследва нападателите си и ги атакува многократно. Дори малките змии от този вид са смъртоносни. Отровата им съдържа невротоксин и кръвни коагуланти. За щастие по-малко от половината им ухапвания съдържат отрова и предпочитат да не хапят, ако това е възможно.

Тайландски тайпан

1348315

Тайландският тайпан е кралят на убийците. Неговата отрова е най-токсичната от всички змийски отрови. Едно ухапване може да отдели до 110 милиграма от нея, които са достатъчни да видят сметката на 100 души! Отровата на тайландския тайпан е 10 пъти по-силна от отровата на гърмящата змия и 50 пъти по-силна от тази на кобрата. За щастие змиите от този вид като цяло не са агресивни и рядко се срещат в обитавани от хора райони. Което е много добре, тъй като 45 минути след ухапването жертвата е пътник.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ