Най-нагледният пример защо хората, които отказват да се ваксинират са опасни за всички

12.02.2019, 11:00

Анти-ваксъри от всички страни! Прибирайте се вкъщи!

   
 
Най-нагледният пример защо хората, които отказват да се ваксинират са опасни за всички

В Reddit се появи актуално гифче, посветено на това как работи имунитетът на населението и за какво става дума. За основа, авторът с псевдоним theotheredmund взима данните от проучването от 1993 година: "Популационен имунитет: история, теория и практика". Научната разработка е представена в академичната публикация на Оксфорд "Епидемиологични бележки|.

Гифчето показва показва как действа т.нар. "Популационен имунитет" и как ваксинираните хора могат да предпазят от заболяване онези, които по някаква причина нямат ваксинации (например, деца с много слаб имунитет, които не са ваксинирани по здравословни причини, хора подложени на химиотерапия и прочие).

Очевидно е, че в общество, в което няма ваксинирани хора, болестта се разпространява напълно безпрепятствено и броят на заразените хора нараства главоломно. В противоположния край на скалата е обществото, в което са ваксинирани по-голямата част. Избухването на заболяването е локализирано и не води до епидемия. По този начин хората, които са изложени на риск, са защитени.

Излиза така, че хората, които отричат ваксините (анти-ваксъри) влияят не само на собственото си здраве, но и на живота и здравето на околните.

Ето с каква скорост се разпространява заразата в общества, в които никой не е ваксиниран и имунизирани в проценти от 25, 50, 75, 90 и 100%. Черните точки са заразени. Сините точки не са ваксинирани. Жълти точки – ваксинирани.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

HBO пусна 14 снимки от следващия епизод на Игра на тронове  13
Как се правят парите. ГОЛЕМИТЕ ПАРИ
Най-горещите момичета от фестивала Coachella 2019  20
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
3 супер важни неща, който си пропуснал в първия епизод от последния сезон на Игра на тронове!
10 най-разочароващи туристически града
Най-добрите смешки от социалните мрежи до сряда!
Най-добрите мемета от социалните мрежи, посветени на I епизод от VIII сезон на Игра на тронове!  15
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta