Мъжете са много по-склонни да страдат от синдрома на самозванеца

11.07.2018, 11:00

Жените се справяли значително по-добре с последствията

   
 
Мъжете са много по-склонни да страдат от синдрома на самозванеца

Синдромът на самозванеца е психологическо състояние, по време на което човекът, намиращ се в него, се съмнява в собствените си постижения и изпитва почти постоянен страх, че ще бъде приет за измамник и самозванец. Въпреки че като психологическо състояние синдромът съпътства хората от далечни времена, едва през 70-те години на миналия век учените започват да му обръщат по-обстойно внимание.

Оттогава насам той е идентифициран в най-различни хора, общности, етноси и прочие. Неговото наличие е документирано в учители, счетоводители, лекари, асистенти, медицински сестри, актьори, студенти, ученици от средното училище, хора в Интернет, афро-американци, корейци, японци, канадци, хора с хранителни разстройства, хора, които наскоро са претърпели неуспех и дори хора, които наскоро са имали успех. Списъкът може да продължи прогресивно.

2075834

Традиционно смятан за женски феномен, последните проучвания показват, че наистина има "джендър" елемент в него, но мъжете са много по-склонни да страдат от подобно състояние. Екип от американски и немски учени установили, че мъжете със синдром на самозванеца са сравнително по-склонни да се пречупват под напрежението в сравнение с жените, страдащи от същото състояние. Вместо да се сринат, жените се мотивирали още повече, което оптимизирало представянето им в различни сфери. Истинската причина зад тези разлики, признават изследователите, още е въпрос на големи спекулации, но се допуска, че голяма роля играят социалните очаквания върху мъжете.

2075832

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Алгоритъм изчисли кой най-вероятно ще умре във финала на "Игра на тронове"
Wärtsilä RT-flex96C: най-мощният двигател на света
Робот куче, което се държи като съвсем истинско
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Как щяха да изглеждат съвременните звезди през 80-те
Робот куче, което се държи като съвсем истинско
Wärtsilä RT-flex96C: най-мощният двигател на света
Неща, които потресаващо приличат на храна, но не са  16
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta