Молекулата на живота и как откритието й промени света

21.04.2018, 14:00

7 открития, които определят съвременния свят.

   
 
Молекулата на живота и как откритието й промени света

Биологията е изумителна наука, благодарение на която не само разбираме механизма на живота, но и която гарантирано преобрази облика на съвременния свят. През не толкова далечната 1953 г. двамата биолози от Кеймбридж Джеймс Уотсън и Франсис Крик достигат до двуверижната форма на ДНК: откритие, което впоследствие мотивира редица научни проекти и доведе до многобройни биомедицински открития, с част от които ще Ви запознаем тук.

 1. Нека започнем с малко по-сериозните открития, между които е разбирането на молекулярната база на сложни и наследствени болести като сърповидно-клетъчната анемия. Болестта е вид кръвно разстройство, при което мутация влияе на разпространението на кислород в тялото. Често фатална, за голяма изненада на учените се оказва, че тя притежава и адаптивни свойства. Например, при наследяване само на едно копие от мутиралия ген, боледуващият от сърповидно-клетъчна анемия може да развие резистентност към една от водещите причини за смърт в света - маларията.

 2. Разбирането на генетичните основания зад една или друга сложна болест неименуемо е предпоставка за нейното лекуване. Т. нар. "генна терапия", при която се внася генетичен материал в клетките на боледуващия, доведе през 2002 г. до излекуването на 18-месечния Рис Еванс. Страдащ от рядко заболяване, което превръща и най-леката инфекция животозастрашаваща, той става първото дете, подложено на иновативното за времето си лечение, което му позволява днес да води нормален живот.

 3. Генетичните изследвания доведоха и до революция в проследяването на човешката история. По последни данни, ранните хора са се преместили от Африка преди повече от 100 000 години, в последствие на което са колонизирали света. Каква ирония, имайки предвид, че континентът, от където всичко е започнало, сам е бил колония години наред. 

  2051411

 4. Със сигурност има една категория мъже, които не биха се зарадвали на Уотсън и Крик, ако разберат, че откритието им е довело до съвременните тестове за бащинство. ДНК тестовете са толкова прецизни, че едно дете може да установи кой е баща му, дори и в случаите, когато предполагаемите родители са братя. Разбира се, последното не важи с такава сигурност, когато говорим за близнаци, но нека се съгласим – подобна ситуация би била вече прекалена.

 5. Друга категория хора, които меко казано не биха били доволни от прогреса на биологията, са престъпниците. "От местопрестъплението" може да е накарало не малко народ да се замисли преди да прекрачи закона, но истинското притеснение на всеки с престъпни намерения е собственият му генетичен материал. Криминалните изследвания неиминуемо разчитат на ДНК отпечатъците, идентифицирането на които спомага за защита на невинните и осъждане на виновните.

 6. Може би знаете покрай жена Ви или майка Ви, че темата за ГМО е измежду най-противоречивите съвременни въпроси, но е добре да знаете и за нейното начало. Първите сериозни и систематични генетични изследвания върху храна стартират през 1980 г. Години по-късно учените са способни да подобряват хранителните стойности на продуктите, да ги правят по-резистентни срещу вредители и да развиват устойчивостта им срещу болести. В действителност, нищо, което природата така или иначе не върши сама, но с пъти по-бавни темпове.

 7. Съществува приказка, че мъжете стареем по-грациозно от жените. Ако вярвате на това, може би настоящата точка не е за Вас. Популярно мнение е, че разбиранията ни върху структурата и функцията на "молекулата на живота" може да установи и контрол върху процеси като стареенето. Още сме далеч от така жадуваната "вечна младост", но е известно, че някои гени удължават дълголетието, например, на плодовите мушици.

  2051409

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Обезкуражаващи снимки от живота на съпрузи, които работят като стриптизьори
200-годишeн презерватив: най-скъпият в света!
Дори да изглежда така, Mercedes 300S струва един милион долара!
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Къщичка на колела: Hyundai H-1!
Обезкуражаващи снимки от живота на съпрузи, които работят като стриптизьори
Редки снимки на жени от миналото
Мъдри цитати за живота от един 80-годишен мъж
Резултати | Архив
 • inews
 • fitwell
 • jenite
 • sporta