За тази огромна костенурка е нужен камион!

11.10.2017, 18:00

Огромен рептил се появи на плаж в Каталония

   
 
За тази огромна костенурка е нужен камион!

Недалеч от испанския град (за сега, хе-хе) Калела, което е в Каталония, на плажа се появи огромна мъртва костенурка. И защо това е интересно? Защото рептилът е двуметров и тежи над половин тон!

Кожестата костенурка е единственият оцелял до наши дни представител на семейството на кожестите костенурки, като същевременно е и най-голямата от всички други съвременни костенурки. При този вид костенурка няма рогови щипчета, а черупката е изцяло покрита с набръздена, твърда кожа. Самият карапакс се съединява с пластрона плавно, а не както при останалите костенурки – под остър ъгъл.

Кожестите костенурки са измиращ вид, поради ред причини. На прега те се срещат изключително рядко и още по-малко във вътрешни морета като Средиземноморско.Теглото най-често е между 295 и 544 kg. Рекордната документирана стойност за дължината е 274 cm, а за теглото – 914 kg. Предните плавници в сравнение с другите морски костенурки са най-големите, както отчетено пропорционално на тялото, така и по абсолютен размер. Размахът им при възрастните екземпляри достига до 270 cm. Живеят на голяма дълбочина.

Възрастните костенурки  не са обект на атака от страна на хищници. Яйцата и новоизлюпените, обаче са храна за множество хищници, като например птици и кучета. Това е причината за относително малкия брой на оцелели.

Човешката дейност е друг фактор застрашаващ оцеляването на вида. Така например, въпреки, че е забранено в редица страни събирането на яйца е широко разпространено. Развитието на плажните ивици в курортни комплекси нарушава процеса на яйцеполагане също е основен проблем.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

10 неща, които би искал да ти кажат преди да станеш баща
Провери колко сексуално тормозен е твоя сериал!
Lamborghini Raton – екстремно нещо с 6 гуми
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Гореща подборка гифчета с горещи офис мацки
В Сибир има ферма, пълна с пухкави котки  16
Пуснаха 125 разсекретени ядрени взрива в YouTube!
10 неща, които трябва да спреш да правиш, за да станеш богат  2
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta