Защо махмурлуците стават все по-нетърпими с възрастта?

11.07.2018, 16:00

Вини ацеталдехида за това!

   
 
Защо махмурлуците стават все по-нетърпими с възрастта?

Както посочват изследователите от университета "Браун", "по-възрастните и по-опитни пиячи могат да бъдат по-подготвени как да променят навиците си, свързани с пиенето, за да избегнат махмурлука". Няколко шота уиски могат да съсипят сутринта в много по-големи степени на един 40-годишен, отколкото на един 25-годишен, но 40-годишният знае, че трябва да избягва голямото количество алкохол или пък да го разрежда във времето. 

И все пак: защо 40-годишният би страдал повече? Причината е същата, според която не можем да се възстановяваме толкова бързо от тренировки и наранявания, както по времето, когато сме били млади: малко по малко тялото губи своята ефикасност. 

2076213

Въпреки че учените не са стигнали до дъното на въпроса защо имаме махмурлук, най-вероятните виновници са продукти, произведени, когато тялото метаболизира алкохола. Такива продукти са ацеталдехидът и ацетатът. Ацеталдехидът е между 10 и 30 пъти по-токсичен от самия алкохол и може да причини редица познати, но не особено приятни, ефекти като изпотяване, гадене и повръщане. Ето защо, колкото по-възрастни сме, толкова по-малко тялото ни е способно да произведе ензимите, необходими за разграждането на токсина.

Разбира се, това са само биологичните причини. Когато добавим и факторите, които идват със сериозния начин на живот, като умората и липсата на време за наспиване, нещата стават още по-лоши. Когато си на 20+, имаш време да се излежаваш до обяд, да хапнеш палачинки, да пийнеш нещо витаминозно и ще си на крака. Със семейство и работа, възрастните нямат тази привилегия. 

2076217

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Единственият начин чипсът да стане полезен  18
Нищо странно просто Арнолд Шварценегер гони с колело пони (имаме видео)
Момче изпрати своя картонена фигура на майка си, а тя го съсипа от шеги
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Как щяха да изглеждат съвременните звезди през 80-те
Момче изпрати своя картонена фигура на майка си, а тя го съсипа от шеги
Ето кои сайтове (според Brand Analytics) са с най-агресивни потребители
Огромна каменна топка за разбиване срещу бронирано стъкло!
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta