Защо в света има само 4 цвята паспорти?

20.03.2017, 15:45

Сега ще разберете!

   
 
Защо в света има само 4 цвята паспорти?

Оказва се, че паспортите в света се срещат само в 4 основни цвята - син, зелен, червен и черен. Но питали ли сте се някога защо това е така?

Най-често срещан е червеният цвят. Обикновено паспортите в този цвят се издават в държави, в които режимът на управление е бил или все още е комунистически. Това са Китай, Словения, Сърбия, Русия. В червено са паспортите и на всички членки на Европейския съюз, с изключение на Хърватия. Държавите, които имат интерес към присъединяване към ЕС също променят цвета на паспортите си в някой от нюансите на червеното.

1879725

Следващият по разпространение е синият цвят. Той символизира "нов свят'  и 15 карибски държави притежават паспорти в този цвят. Притежатели на сини паспорти са и гражданите на Бразилия, Аржентина и Парагвай.

1879726

Зеленият цвят пък се среща при паспортите на повечето мюсюлмански държави като Мароко, Саудитска Арабия и Пакистан. Смята се, че това е любимият цвят на пророка Мохамед и е символ на природа и живот.

1879727pixabay.com

Черното е най-рядко срещаният цвят. Паспортите, обагрени в него принадлежат на гражданите на някои африкански държави като Замбия, Бурунди, Габон, Чад, Конго и др. Новозеландците също притежават паспорти в черно, защото това е националният цвят на страната им.

1879724

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Невероятната Алисия Викандер като Лара Крофт!!!
10 лаптопа, чиято батерия издъжа най-дълго!
Ето как се снима еротичен календар (16+)
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Най-добрите гифчета от изминалата седмица + някакви шантави неща!
Най-добрите смешки от социалните мрежи до сряда!
Любопитни факти за ролите на Джим Кери, които не сте чували досега  2
Мъжете в порното прaвят това, но ти НЕДЕЙ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta