Датската крими-звезда Юси Адлер-Улсен се завръща с „Безгранично“

01.12.2017, 17:00

"Задължително четиво за почитателите на скандинавските мистерии"

   
 
Датската крими-звезда Юси Адлер-Улсен се завръща с „Безгранично“

"Безгранично" е шестата среща на българските читатели с популярната поредица за Отдел "Q", специалното направление на копенхагенската полиция, за което пише датската звезда на криминалния роман Юси Адлер-Улсен.

Обезверен полицай от датския остров Борнхолм звъни в Главното управление в Копенхаген и моли комисар Карл Мьорк за помощ по случай отпреди седемнайсет години. Карл обаче предпочита да се отдаде на дрямка в кабинета си, отколкото да поеме още работа.

Часове по-късно човекът се самоубива по време на прощалното тържество по случай пенсионирането си.

Потресени от неговата кончина, а и налегнати от чувство на вина, че са отказали да помогнат, служителите на Специалния отдел "Q" се заемат със задачата да проучат неразкритото престъпление, вероятна причина за отчаяната му постъпка: смъртта на младо момиче при пътна злополука.

2008993

Но защо полицаят е бил толкова обсебен от случая, че се е обрекъл на доброволна изолация и саморазрушение и е превърнал дома си в архив по дело с безвъзвратно изстинали следи? Фанатичната му фиксация по загиналото момиче дава доста храна за размисъл на Карл, Асад и Росе и те се впускат в разследване, което ще ги сблъска с десетки въпросителни, завещани им от борнхолмския им колега.

За да отговорят на основния въпрос: кой и защо е връхлетял върху младото момиче с автомобила си, и то с такава скорост, че след удара то да отхвръкне от земята и да увисне на близкото дърво?

Разплитането на нещастния случай все повече заприличва на лабиринт от неочаквани взаимовръзки и на сложно уравнение, в което почти всички величини са неизвестни...

Юси Адлер-Улсен бе обявен от лондонския "Таймс" за следващото явление в скандинавското крими.

Несъмнено е най-успешният датски криминален автор: книгите му са преведени на над 40 езика, продадени са в над 16 милиона екземпляра и с тях Адлер-Улсен е получил вече над 30 награди, включително престижната "Стъклен ключ" и Европейската награда за криминална литература.

6 неща, които не знаете за най-успешния датски автор Юси Адлер-Улсен

1. Кариерата на бащата на Юси, известния психиатър и сексолог Хенри Улсен, се е развивала главоломно и семейството се е местело от град на град и от болница в болница. Един от най-ярките му спомени датира именно оттогава.

На осем години, докато семейството живее в психиатричен комплекс в Зеландия, Юси вижда мъж, затворен в клетка, който крещи в изстъпление. Тогава баща му се приближава и му обяснява, че и този човек някога е бил дете – точно като Юси. От този миг нататък Юси никога не е избягвал сблъсъка и срещите с хора с проблеми.

2008994

Животът в психиатричната болница и досегът с болни хора го е направил чувствителен към човешкото нещастие и го е научил да проявява разбиране и емпатия. Недоумява защо някои хора старателно пазят децата си от сблъсъка с погребения например. Смята, че това е част от живота и не бива да бъде тема табу. Благодарен е на баща си, че го е направил съпричастен към професията си, вместо да го изолира от пациентите си.

2. Започнал е да пише, след като е напуснал позицията си на административен директор в издателство "Бониер". Искал е да има повече време за себе си и да може да приготвя палачинки на сина си, да играе с него футбол, да се отдаде и на музиката, едно от любимите му занимания. Видял е как хората от издателския бранш си отиват без време. Кратките срокове и напрежението съкращават живота на мнозина негови колеги.

3. Като млад заедно със съпругата си Хене отваря магазин за комикси – "Пегас". Навлиза в издателския бранш като редактор на списания и комикси. Смята, че именно магазинът за комикси, наред с необичайното му детство, са го формирали като писател с тънък усет за човешката душевност.

2008995

4. Пътува много; приблизително 135 дни в годината не е в дома си.

5. Той казва, че само две неща могат да състарят човека: липсата на креативност и липсата на любознателност. Самият той винаги се е вълнувал от новото и продължава да се вълнува.

6. Книгите от серията за специален отдел "Q" ще бъдат десет, засега Юси е стигнал до седмата. Но пък държи рекорда за най-голям първоначален тираж в историята на Дания – шестият случай, "Безгранично", е отпечатан във фантастичните 230 000 екземпляра.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ